Trump a ameninţat Europa cu tarife în sectorul auto dacă nu aduc Iranul în faţa mecanismului de arbitraj al JCPOA

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Saul Loeb/AFP/Getty Images)

The Washington Post, publicaţia cea mai apropiată de băieţii din Langley, a transmis că SUA a făcut presiuni asupra aliaţilor europeni la o zi după ce Franţa, Marea Britanie şi Germania au întreprins o acţiune fără precedent împotriva Iranului, declanşând formal mecanismul de soluţionare a litigiilor care stabileşte conformitatea cu acordul ce reglementează industria nucleară iraniană, cunoscut sub numele de JCPOA.

Măsura luată de europeni după ce Iranul a renunţat pas cu pas la respectarea anumitor clauze ale tratatului, este cea mai grea măsură luată până acum de semnatarii europeni.

Puterile europene consideră oficial că Iranul a încălcat acordul, ceea ce înseamnă că sancţiunile punitive ale ONU şi UE sunt acum pe masă, dacă disputele nu pot fi reglementate în mecanismul de arbitraj.

Dar potrivit The Washington Post, felul în care lucrurile au escaladat rapid până în acest punct este o altă poveste: „Cu câteva zile înainte ca europenii să avertizeze Iranul cu privire la încălcările acordurilor nucleare, Trump a ameninţat în secret că va impune tarife de 25% la autovehiculele europene”, se arată în raport.

Acest lucru a fost un „şoc” pentru toate cele trei ţări, un oficial de top european numindu-l „extorsiune” şi un nou nivel de tactică dură din partea administraţiei Trump.

Potrivit raportului, capitalele europene s-au mişcat rapid pentru a declanşa mecanismul, care a implicat ca statele europene semnatare să înştiinţeze oficial garantul acordului, Uniunea Europeană, că Iranul încalcă acordul nuclear.

Procesul a survenit după declaraţia din 6 ianuarie a conducerii iraniene care a anunţat că nu mai respectă limitele de îmbogăţire a uraniului (asumate în acord). De aici lucrurile au devenit interesante, deoarece campania de presiune de la Washington a crescut dramatic presiunea asupra Europei.

"În câteva zile, cele trei ţări vor acuza oficial Iranul de încălcarea acordului, declanşând o dispoziţie recurentă care ar putea reimpune sancţiunile ONU asupra Iranului şi vor distruge ultimele vestigii rămase ale acordului din era Obama", continuă raportul WaPo.

Cu toate acestea, raportul notează că Franţa, Marea Britanie şi Germania duceau deja discuţii cu privire la avansarea procesului de declanşare a mecanismului. „Nu am vrut să părem slabi, aşa că am fost de acord să păstrăm acţiunea secretă”, susţine un oficial european citat de WaPo.

Ameninţările lui Trump cu privire la tarifele auto pentru a câştiga concesii comerciale din partea europenilor nu sunt cu siguranţă nimic nou, însă utilizarea procedeului pentru a dicta politica externă este nouă, notează corespondentul diplomatic al WaPo, John Hudson.

Interesant este că, în declaraţia comună de miercuri, semnatarii europeni au încercat să-şi distanţeze acţiunile drastice de campania aşa-numită „presiune maximă” de la Washington. „Ţările noastre nu se alătură unei campanii de presiune maximă împotriva Iranului”, au declarat ei.

Declaraţia a subliniat, de asemenea, că Europa speră să utilizeze mecanismul „pentru a determina Iranul să-şi respecte total angajamentele în cadrul JCPOA” şi, cu cuvintele unui oficial citat în The Guardian, pentru a împiedica progresul industriei nucleare iraniene până în punctul în care iranienii „învaţă un lucru de care nu se vor putea dezvăţa”.

După ce mecanismul este pus în vigoare, rămân 65 de zile de negocieri intense înainte ca sancţiunile ONU să fie reimpuse dacă nu se ajunge la nici o rezoluţie. În mod special, se va impune un embargou cu privire la arme, printre alte măsuri şi, cu siguranţă, va marca dispariţia finală a acordului, având în vedere că europenii sunt ultima speranţă a Iranului de a fi partener egal în acord.

Interesant este şi faptul că, transmite Zerohedge, cu câteva ore înaintea publicării raportului WaPo, ministrul de Externe al Iranului, Javad Zarif, a acuzat că ancheta UE privind presupusa nerespectare a Iranului arată că Europa îşi permite să fie afectată de Statele Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii