Trump atacă Turcia pe Twitter. Cere eliberarea din închisoare a unui pastor american

Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

Preşedintele Donald Trump a criticat Turcia pentru decizia sa de a-l ţine în custodie pe pastorul american Andrew Brunson, care este acuzat că a susţinut un grup terorist implicat în puciul eşuat de acum 2 ani.

Brunson se află într-o închisoare turcă din octombrie 2016, pe motiv că ar fi o ameninţare pentru securitatea naţională a Turciei, potrivit Express.co.uk.

Turcia suspectează că pastorul are legături cu organizatorii unei lovituri de stat din iulie 2016 ce a urmărit să îl alunge de la putere pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Nemulţumit în legătură cu detenţia cetăţeanului american, Trump a scris pe Twitter: „Este o ruşine totală că Turcia nu eliberează din închisoare un respectat pastor american, Andrew Brunson”.

Mass media americană a precizat că pastorul şi soţia sa conduceau o parohie în oraşul de coastă Izmir şi că se aflau acolo de aproximativ 20 de ani.

Andrew Brunson nu este singura persoană arestată de la tentativa de lovitură de stat.

Zeci de mii de persoane au fost arestate şi acuzate că au legături cu clericul Fethullah Gulen, care locuieşte în exil în SUA şi care este acuzat de Turcia de organizarea puciului din 2016.

Trump a postat mesajul său pe Twitter după ce o instanţă turcă a refuzat o cerere pentru eliberarea pastorului.

Pastorul, în vârstă de 50 de ani, este originar din Black Mountain, statul american Carolina de Nord.

El înfruntă o sentinţă de 35 de ani de închisoare pentru „comiterea de crime în numele unor grupuri teroriste, fără a fi membru al acestora şi pentru spionaj”.

Dovezile în sala de tribunal au fost furnizate de două persoane ale căror nume nu au fost dezvăluite.

Unii politicieni americani s-au întrebat dacă trebuie să fie adoptate sancţiuni împotriva Turciei dacă pastorul nu va fi eliberat.

Cazul său se pare că a fost discutat de Trump şi Erdogan prin telefon.

Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, a precizat: „Noi credem că el este nevinovat. Continuăm să cerem guvernului turc să soluţioneze rapid acest caz, într-o manieră transparentă şi corectă”.

Brunson a fost citat că ar fi declarat în faţa curţii: „Cred în, şi susţin integritatea teritorială a Turciei. ... Îi iert pe cei care mint şi depun mărturie falsă împotriva mea”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe