Trump critică Federal Reserve. Moneda euro e devalorizată faţă de dolar

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a acuzat Europa că devalorizează moneda unică a zonei euro şi a vizat politica monetară a Statelor Unite, afirmând că dobânzile stabilite de Banca centrală americană sunt prea mari, într-o serie de mesaje postate marţi pe Twitter, potrivit Reuters.

“Moneda euro şi alte valute sunt devalorizate faţă de dolar, plasând SUA într-un mare dezavantaj”, a precizat Trump într-o postare, fără a oferi vreo dovadă.

În ceea ce priveşte ratele dobânzii, preşedintele american a afirmat a criricat politica Federal Reserve (Fed). De fapt, Donald Trump a cerut încă de când a preluat puterea în SUA ca Fed să reducă dobânzile, deoarece dobânzile mici înseamnă creditare mai ieftină şi creştere economică fără efort prea mare.

“Rata dobânzii [stabilită] de Fed este mult prea mare! Ei nu au habar!”, a scris liderul american, care a încălcat o tradiţie veche de câteva decenii în care preşedinţii precedenţi s-au distanţat de politică monetară a ţării.

Banca centrală, a cărei independenţă politică este văzută ca vitală pentru stabilitatea economică, se află sub presiune pe fondul războaielor comerciale continue în care este implicată administraţia Trump şi din cauza altor semnale privind o potenţială stagnare economică.

Comisia Federală pentru Piaţa Deschisă din cadrul Federal Reserve, care este însărcinată cu stabilirea ratelor dobânzii în SUA, ar putea decide să reducă ratele în următoarele luni ţinând cont de rezultatele slabe recente şi de datele privind inflaţia.