Trump critică Franţa, îl ridiculizează pe Macron. Cere ţărilor NATO să plătească

Preşedintele american Donald Trump (dr) şi omologul său francez Emmanuel Macron
Preşedintele american Donald Trump (dr) şi omologul său francez Emmanuel Macron (Ludovic Marin/AFP/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a criticat Franţa, l-a ridiculizat în mod direct pe preşedintele Emmanuel Macron şi a reiterat cererea sa ca aliaţii NATO “să plătească”.

Trump a postat marţi mesajele sale pe Twitter după ce Macron a părut să îl critice indirect pe Trump la Paris în timpul comemorărilor din 11 noiembrie, organizate cu ocazia a 100 de ani de la sfârşitul Primului Război Mondial, şi după ce, anterior, a sugerat că Europa ar trebui să îşi creeze propria armată pentru a se apăra în faţa rivalilor tradiţionali Rusia şi China, dar şi posibil împotriva SUA, aliatul său îndelungat, potrivit RFE/RL.

“Macron sugerează construirea propriei sale armate pentru a proteja Europa împotriva Statelor Unite, a Chinei şi Rusiei. Dar a fost vorba de Germania în cele două războaie mondiale. Cum a mers acel lucru pentru Franţa?”, a scris el pe Twitter.

“Ei au început să înveţe germana în Paris înainte să apară SUA. Plătiţi pentru NATO sau nu plătiţi!”

Trump a cerut în repetate rânduri membrilor NATO să plătească mai mult pentru apărarea lor, îngrijorând unii aliaţi în legătură cu angajamentul său pentru alianţa militară vestică.

De asemenea, Trump l-a criticat pe Macron pentru ratingul său de popularitate “foarte scăzut” în Franţa.

“Apropo, nu există nicio altă ţară mai naţionalistă ca Franţa, un popor foarte mândru - şi pe bună dreptate. Faceţi Franţa măreaţă din nou!”, a susţinut liderul american pe Twitter.

Mulţi au considerat că aceste comentarii ale lui Macron făcute la ceremoniile din weekend, în Paris, au fost îndreptate spre Trump, în special când a criticat “naţionalismul”, deoarece preşedintele american s-a catalogat ca fiind “naţionalist”.

Cabinetul lui Macron a afirmat marţi că poziţia preşedintelui francez cu privire la apărarea europeană este “foarte clară” şi nu va face niciun comentariu cu privire la postările pe Twitter ale lui Trump.

Această dispută verbală între Trump şi Macron părea să se stingă sâmbătă dimineaţă, înaintea începerii ceremoniilor din Paris, când cei doi au avut o întâlnire în care partea franceză a încercat să minimalizeze impactul comentariilor lui Macron cu privire la pericolul reprezentat de americani pentru UE. Liderul francez chiar l-a numit “prieten” pe omologul său din Washington.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe