Trump: Lumea unită ar trebui să ceară Chinei despăgubiri pentru dezastrul provocat de pandemie

Donald Trump ia cuvântul la conferinţa republicană din Greenville, North Carolina, 5 iunie 2021
Donald Trump ia cuvântul la conferinţa republicană din Greenville, North Carolina, 5 iunie 2021 (Melissa Sue Gerrits/Getty Images)

Fostul preşedinte Donald Trump a declarat, pe 5 iunie, că Statele Unite şi comunitatea internaţională în mare ar trebui să solicite despăgubiri din partea Partidului Comunist Chinez pentru daunele cauzate de pandemie şi a cerut administraţiei Biden să majoreze tarifele aplicate mărfurilor chineze la 100%.

Fostul preşedinte a făcut remarcile la convenţia anuală a Partidului Republican din Greenville, Carolina de Nord.

„A sosit timpul ca America şi lumea să solicite despăgubiri şi să ceară socoteală Partidului Comunist Chinez. Ar trebui să declarăm cu toţii cu o singură voce că ei, China, trebuie să plătească. Trebuie să plătească”, a spus Trump. „Statele Unite ar trebui să ia imediat măsuri pentru a introduce suprataxe dure de 100% la toate mărfurile fabricate în China.”

Partidul Comunist Chinez a contribuit la generarea pandemiei COVID-19 cel puţin pentru că a eşuat să notifice agenţia globală din domeniul sănătăţii cu privire la focarul din Wuhan, China.

Regimul comunist a băgat în carantină totală megalopolisul Wuhan pe plan intern, dar a permis zboruri internaţionale în şi din aeroporturile sale, astfel încât numeroşi chinezi au exportat virusul în toate colţurile lumii.

„Anul trecut, China a provocat daune economice estimate la 16 trilioane de dolari SUA cu un virus pe care eu îl numesc Virusul Chinei pentru că vreau să fiu exact. A luat viaţa a sute de mii de concetăţeni”, a precizat fostul preşedinte.

Trump a afirmat că pandemia a modificat acordul comercial pe care îl negocia cu China. La acea vreme, administraţia sa impusese tarife semnificative asupra mărfurilor chineze, iar Partidul răspunsese cu tarife proprii. Administraţia Biden a menţinut tarifele. Trump a remarcat că, în consecinţă, „se generează miliarde şi miliarde de dolari”.

„Este pentru prima dată de mult timp când menţionez acordul comercial”, a declarat Trump. „A fost într-adevăr foarte benefic. Dar este atât de mic în comparaţie cu devastarea provocată. Ar trebui să reinvestim 100 la sută, toţi acei bani pe care îi colectăm din tarife, pentru a ajuta la readucerea, în America, a locurilor de muncă şi a fabricilor din China şi din alte locuri înapoi în marele stat Carolina de Nord, unde le este locul”.

Deşi administraţia Biden a anulat multe dintre politicile lui Trump, a menţinut în mare măsură tarifele şi alte măsuri impuse de predecesorul său.

Discursul de la Greenville a marcat a doua apariţie publică majoră a lui Trump de când a părăsit Casa Albă în ianuarie. Fostul preşedinte s-a angajat să rămână activ în politică şi a făcut aluzie la o nouă candidatură prezidenţială în 2024.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe