Trump nu reconsideră tăierea legăturilor SUA cu OMS

Donald Trump
Donald Trump (Alex Wong/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a declarat că nu îşi va reconsidera decizia recentă de a pune capăt relaţiei Statelor Unite cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

"Nu reconsider decât dacă îşi vor schimba atitudinea şi nu sunt sigur că o vor putea face în acest moment", a declarat Trump jurnaliştilor, pe 15 iunie, la Casa Albă.

El şi-a exprimat speranţa că, în anii următori, Organizaţia se va îndrepta. În ultimele luni, agenţia ONU a fost „un dezastru”, inclusiv deoarece s-a opus închiderii graniţelor - de către SUA şi Rusia - pentru zborurile din China la începutul pandemiei virusului Wuhan.

OMS are legături strânse cu Partidul Comunist Chinez şi, în timpul pandemiei, a transmis de multe ori propaganda Partidului în cadrul şedinţelor şi rapoartelor sale, în ciuda probelor obţinute de The Epoch Times şi alte publicaţii care arătau că regimul chinez manipula informaţii pentru a ascunde ceea ce se întâmpla în realitate cu virusul Wuhan.

În timp ce OMS a lăudat Beijingul în public în ianuarie, de exemplu, în interiorul organizaţiei oficialii se plângeau că autorităţile chineze blocau transmiterea de date cruciale despre modul de răspândire a virusului.

Pe 15 iunie, republicanii din cadrul Comisiei pentru afaceri externe au lansat un raport de 50 de pagini, care constata că OMS „a permis muşamalizarea de către Partidul Comunist Chinez prin faptul că nu a investigat şi publicat rapoartele care intrau în conflict cu varianta oficială a Partidului, lăudând în acelaşi timp răspunsul dat de Partid în ceea ce priveşte focarul".

Muşamalizarea „a jucat un rol semnificativ în transformarea a ceea ce ar fi putut fi o epidemie locală într-o pandemie globală”, a declarat reprezentantul Michael McCaul (R-Texas) într-un comunicat.

„Şi, din păcate, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, sub conducerea directorului general Tedros Ghebreyesus, a înrăutăţit problema, ignorând în mod repetat avertismentele cu privire la gravitatea virusului, inclusiv de la experţii proprii în domeniul sănătăţii, transmiţând în acelaşi timp propaganda Partidului Comunist Chinez fără să verifice independent afirmaţiile făcute de acesta”.

OMS a încălcat în mod repetat propriile reguli şi obligaţii faţă de statele membre, au concluzionat parlamentarii, care au susţinut că directorul OMS a întârziat să declare o urgenţă pentru sănătate publică din motive politice, nu medicale.

Tedros Ghebreyesus, directorul OMS, continuă să facă declaraţii înşelătoare în public şi rapoarte care permit difuzarea propagandei Partidului Comunist Chinez, dezinformare şi unele variante false ale evenimentelor, consideră Comisia.

OMS neagă că a luat partea regimului comunist subminând răspunsul global la pandemia COVID-19.

Trump a spus că va analiza raportul, dar a afirmat că OMS este „extem de dezamăgitoare”. Statele Unite au finanţat agenţia ONU cu sute de milioane de dolari anual, fiind sponsorul principal timp de mai mulţi ani. Cu toate acestea, OMS a ajuns „marionetă a Chinei”, a opinat Trump.