Trump o critică pe Hillary Clinton pentru acţiunea de renumărare a voturilor

Donald Trump atacă acţiunea de renumărare a voturilor prezidenţiale în trei state americane cheie, susţinând că este un lucru “trist”. Preşedintele american ales a declarat, de asemenea, că “milioane de oameni care au votat ilegal” au afectat votul popular.
Donald Trump, preşedintele ales al SUA.
Donald Trump, preşedintele ales al SUA. (DOMINICK REUTER/AFP/Getty Images)

Discutând duminică pe Twitter, preşedintele ales a citat-o pe fosta sa rivală Hillary Clinton şi a numit decizia ei de a se alătura acţiunii de renumărare a voturilor în statul american Wisconsin ca fiind “ridicolă” şi o “pierdere de vreme”.

Clinton a câştigat votul popular cu peste 2 milioane de voturi, dar Trump va fi instalat preşedinte în ianuarie 2017 pe baza unei metode tehnice din secolul al 18-lea care acordă voturi pe baza unui sistem special de puncte acordate în funcţie de stat.

Pe baza primelor numărări, Trump a câştigat în statul Wisconsin cu o diferenţă de 22.000 de voturi. Alte state cheie unde ar putea avea loc renumărări sunt Pennsylvania, unde Trump a câştigat cu o diferenţă de 70.000 de voturi, şi Michigan, unde republicanul a condus cu aproximativ 11.000.

Ulterior, preşedintele ales a declarat că “milioanele de oameni care au votat ilegal” au afectat numărarea voturilor populare.

Jill Stein, candidată pentru Partidul Verzilor, a strâns 5,8 milioane de dolari din cele 7 milioane necesare pentru a acoperi taxele pentru renumărarea voturilor în cele trei state, susţinând că urmăreşte să se asigure că alegerile americane nu sunt vulnerabile la manipulare. Clinton ar putea răsturna balanţa electorală în eventualitatea în care toate cele trei state contestate îi acordă ei victoria.

“Nimeni nu se aşteaptă să aibă loc o schimbare profundă, dar nu este nimic greşit în ceea ce priveşte derularea procesului”, a declarat duminică pentru CNN senatorul din Vermont Bernie Sanders, rivalul lui Clinton în primarele din tabăra democrată.

Fostul manager al campaniei lui Trump, Kellyanne Conway, a declarat duminică pentru ABC că magnatul ar putea să-şi reconsidere intenţia de a nu da curs urmăririi penale a lui Clinton pentru utilizarea unui server de email privat în timp ce era secretar de stat. Trump a declarat în timpul campaniei prezidenţiale că unul dintre primele lucruri pe care îl va face dacă este ales preşedinte va fi să numească un procuror special care să strângă dovezi în cazul scandalului privind emailul privat. Totuşi, după victoria sa de la începutul acestei luni, Trump a declarat că nu va da curs ameninţării, susţinând că nu doreşte ca ţara să fie divizată.

La rândul său, Reince Priebus, viitorul şef de personal al lui Trump, a declarat că republicanul a încercat să caute “metode şi modalităţi pentru judecarea lui Hillary Clinton”, dar că rămâne deschis la această idee.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe