Trump ordonă comunităţii de informaţii din SUA să coopereze în legătură cu evaluarea privind ancheta lui Mueller

Donald Trump
Donald Trump (Getty Images)

Preşedintele Donald Trump a ordonat agenţiilor de informaţii americane să coopereze în totalitate în legătură cu ancheta Departamentului de Justiţie asupra investigaţiei procurorului special Robert Mueller privind interferenţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016, potrivit RFE/RL.

Ordinul lui Trump a fost publicat joi.

Luna trecută, Procurorul General al SUA, William Barr, a declarat că investigaţia lui Mueller, care a durat 22 de luni, nu a descoperit nicio colaborare între cetăţenii americani şi cetăţenii ruşi, sau că s-ar fi încercat o interferenţă în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016.

De asemenea, Barr şi fostul adjunct Rod Rosenstein, care şi-a anunţat demisia la sfârşitului lunii aprilie, au concluzionat că nu există suficiente dovezi privind obstrucţionarea justiţiei de către preşedintele Trump. Cu toate acestea, unii politicieni democraţi au cerut deja suspendarea liderului de la Casa Albă.

De la publicarea raportului, Trump şi unii aliaţi republicani şi-au intensificat apelurile pentru o investigaţie a anchetatorilor implicaţi în evenimentele care au dus la declanşarea anchetei lui Mueller.

Investigaţia asupra Rusiei a fost iniţial deschisă de FBI dar ulterior a fost preluată de Mueller după ce Trump l-a demis pe directorul FBI de la acea vreme James Comey.

Şeful Departamentului de Justiţie, procurorul general William Barr, a sugerat că FBI a spionat campania prezidenţială a lui Trump, afirmaţie ce a fost minimalizată de actualul director al Biroului.

În ordinul de joi, Trump a precizat că a cerut agenţiilor de informaţii să coopereze imediat şi în întregime cu evaluarea lui Barr. De asemenea, preşedintele a susţinut că i-a acordat procurorului general puteri extinse pentru a putea publica informaţii strict secrete.

Ordinul a fost dat pe fondul amplificării apelurilor în rândul congresmanilor democraţi privind începerea audierilor legate de destituirea preşedintelui Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe