Trump pregătit să aplice taxe tuturor importurilor din China

Preşedintele american Donald Trump şi omologul său chinez Xi Jinping îşi strâng mâinile în timpul unei cine la Mar-a-Lago, 6 aprilie 2017, Florida, SUA.
Preşedintele american Donald Trump şi omologul său chinez Xi Jinping îşi strâng mâinile în timpul unei cine la Mar-a-Lago, 6 aprilie 2017, Florida, SUA. (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri că este pregătit să impună taxe punitive asupra tuturor importurilor din China.

Într-un interviu cu CNBC, Trump a acuzat de asemenea Uniunea Europeană de manipularea valutei şi a criticat Federal Reserve pentru decizia sa de a continua să crească ratele dobânzilor, potrivit Deutsche Welle.

În privinţa taxelor aplicate importurilor chineze, Trump a precizat că este „pregătit să ajungă la 500”, făcând referire la produsele importate de SUA din China în decursul anului trecut şi a căror valoare a fost de aproximativ 505 miliarde de dolari (431 miliarde de euro).

„Nu fac acest lucru din motive politice, ci îl fac pentru că este lucrul potrivit pentru ţara noastră”, a susţinut Trump. „Am fost prădaţi de China un timp îndelungat”.

Casa Albă a impus deja taxe de până la 25% pentru produse chinezeşti în valoare de 34 miliarde de dolari. Iar săptămâna trecută, Casa Albă a anunţat o posibilă a doua tranşă de taxe care să vizeze produse chinezeşti în valoare de aproximativ 200 de miliarde de dolari.

Beijing-ul, între timp, a acuzat SUA că începe „cel mai mare război comercial din istoria economiei” şi a promis că va răspunde cu măsuri similare. China a aplicat deja taxe suplimentare pentru exporturile americane de soia şi carne de porc – o mişcare ce urmăreşte să vizeze baza electorală rurală a preşedintelui Trump.

În interviul de la CNBC, Trump a susţinut din nou că, atunci când vine vorba de politica comercială, se profită de Statele Unite.

„Nu doresc (ca China) să fie speriată. Le doresc să se descurce bine. Îmi place cu adevărat preşedintele Xi (Jinping). Dar a fost [o politică comercială] foarte nedreaptă”, a afirmat Trump.

Într-o serie de tweeturi după interviu, Trump a acuzat atât China cât şi UE de manipularea valutelor lor pentru a menţine ratele dobânzii la niveluri scăzute, adăugând că decizia Federal Reserve de a înăspri politica monetară „afectează acum tot ceea ce am făcut”.

Federal Reserve a crescut de două ori în acest an ratele dobânzii, după alte trei mişcări similare în 2017. De asemenea, alte două creşteri ale ratelor sunt aşteptate în acest an.

Preşedintele american a mai susţinut în interviul său că valoarea mai mare a dolarului „ne plasează într-un dezavantaj” în timp ce valoarea yuanului chinez „a scăzut” precum o piatră în cădere.

Lăudându-se anul trecut cu un surplus comercial de 376 miliarde de dolari cu SUA, Beijingul nu este capabil să ţină pasul cu taxele americane. Totuşi, guvernul comunist chinez se bucură de o influenţă mai mare asupra valorii monedei sale decât are SUA în cazul dolarului.

Banca Centrală a Chinei permite deja yuanului strict controlat să scadă valoric în faţa dolarului american în încercarea de a ajuta exportatorii chinezi să facă faţă noilor taxe aplicate de Trump. Totuşi, o astfel de manevră riscă să realimenteze o scurgere de capital cu care Beijingul a pierdut luni de zile în încercarea de a o opri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe