Trump propune legi de sprijin pentru Taiwan şi Tibet. Partidul Comunist Chinez fumegă

Donald Trump
Donald Trump (Getty Images)

China a reacţionat cu vehemenţă la clauzele cuprinse în imensul pachet de cheltuieli de 2,3 trilioane de dolari pe care preşedintele Trump l-a semnat duminică seara, unele dintre ele prevăzând o politică de sprijin a Tibetului şi Taiwanului.

Legea privind politica şi sprijinul pentru Tibet interzice Chinei să înfiinţeze noi consulate în SUA până când SUA nu va putea face acest lucru în mod liber în Tibet. Mai mult, proiectul de lege îl îndeamnă în special pe secretarul de stat să înfiinţeze un consulat american în Tibet, care a fost invadat după instaurarea regimului comunist la Beijing, şi care este acum revendicat de Partid. China susţine că măsura este una de reciprocitate raportat la statutul Taiwanului, care şi-a declarat independenţa de China.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Zhao Lijian, a exprimat furia Partidului Comunist Chinez, spunând că regimul este „ferm împotriva” celor două măsuri, deoarece „vizează în mod nedrept China” şi constituie o intervenţie flagrantă în afacerile interne - o scuză pe care regimurile comuniste din toată lumea o folosesc în mod tradiţional pentru a muşamaliza abuzurile şi nerespectarea drepturilor omului.

Invazia chineză în Tibet a fost urmată de atrocităţi pe scară largă împotriva tibetanilor, în special împotriva oficialilor şi clericilor budişti, fiind distruse, printre altele, peste 2000 de temple şi mânăstiri. Tibetul este supus, de atunci, unui proces de sinicizare forţată, destinat eradicării culturii locale.

Îndemnând Washington-ul să nu aplice acele părţi ale celor două proiecte de lege din pachetul de cheltuieli, Lijian a mai menţionat că „hotărârea guvernului chinez de a-şi proteja suveranitatea naţională, securitatea şi interesele de dezvoltare este neclintită”, potrivit Reuters.

Proiectul de lege cere, de asemenea, impunerea interdicţiilor de călătorie oficialilor chinezi consideraţi „complici în identificarea sau instalarea unui candidat aprobat de regim” ca succesor al lui Dalai Lama, liderul Tibetului exilat.

În ceea ce priveşte Taiwan Assurance Act, acesta îşi propune să consolideze o lege americană din 1979 care afirmă „legături de fond” între SUA şi Taiwan, prin propunerea de vânzări suplimentare de arme pentru a consolida apărarea insulei în faţa ameninţărilor cu invazia venite dinspre Beijing şi evoluţii mai substanţiale către normalizarea relaţiilor diplomatice cu SUA.

În ultimele luni, SUA şi Taiwan au încheiat acorduri pentru o serie de transferuri de arme avansate, stârnind reproşuri din partea Beijing-ului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe