Trump: Rusia subminează eforturile SUA de a scăpa de armele nucleare nord-coreene

Preşedintele american Donald Trump a declarat că Rusia subminează eforturile Statelor Unite de a restricţiona programul nuclear al Coreei de Nord.
Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

Într-un interviu acordat miercuri pentru Fox Business Network, preşedintele american a precizat că ar fi mai uşor să rezolve problema nucleară nord-coreeană dacă SUA ar avea o relaţie mai bună cu Rusia.

“China ne ajută, dar poate că Rusia merge pe celălalt drum şi afectează ceea ce obţinem”, a afirmat Trump, făcând referire la eforturile administraţiei sale de a convinge ţările lumii să exercite presiune asupra Coreei de Nord prin impunerea de sancţiuni economice stricte.

O serie de teste pentru arme desfăşurate de Phenian şi un schimb de ameninţări între Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un au amplificat tensiunile dintre cele două tabere în acest an.

Trump a făcut presiuni atât asupra Rusiei, cât şi a Chinei să restricţioneze programul nuclear al vecinului lor.

În timp ce Rusia a menţinut relaţii cu Phenianul, China este cel mai mare partener comercial şi aliat al Coreei de Nord.

Relaţiile dintre SUA si Rusia s-au deteriorat din cauza deciziei Moscovei de a anexa peninsula ucraineană Crimeea în 2014, a sprijinului acordat de Kremlin guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi a presupusului amestesc al ruşilor în alegerile prezidenţiale americane din 2016, amestec negat categoric de Moscova.

Remarcile lui Trump la Fox au readus în discuţie o promisiune făcută în timpul campaniei sale prezidenţiale de anul trecut de a îmbunătăţi relaţiile Statelor Unite cu Rusia.

“Cred ca am putea avea o relaţie bună” cu Rusia, a afirmat preşedintele american. “Cred ca situaţia nord-coreeană ar fi rezolvată mai uşor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe