Trump semnează un ordin executiv care interzice investiţiile în companii chineze legate de armata Partidului Comunist

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)

Donald Trump îşi continuă războiul împotriva firmelor de tehnologie legate de armata chineză, semnând joi un ordin executiv prin care sunt interzise investiţiile în 31 de companii despre care se presupune că furnizează componente sau susţin armata regimului comunist chinez.

Ordinul executiv afirmă că Beijing-ul „exploatează capitalul american” pentru a-şi moderniza rapid aparatul militar şi de informaţii, care constituie o ameninţare majoră pentru SUA şi forţele sale staţionate în străinătate.

Trump a acuzat în mod specific Republica Populară Chineză că "exploatează din ce în ce mai mult capitalul şi resursele SUA pentru a dezvolta şi moderniza armamentul, capacitatea informaţională şi alte dispozitive de securitate, ceea ce continuă să permită RPC să ameninţe direct SUA şi forţele SUA din străinătate".

Printre primele companii vizate s-au numărat China Mobile şi China Telecom, tranzacţionate la bursa din NY, cu capitalizare de aproape 106 miliarde USD şi, respectiv, 29 miliarde USD.

Aceste două companii chineze sunt în centrul multor scandaluri legate de interceptarea de comunicaţii digitale, atât în SUA cât şi în Europa. Numeroase incidente de redirecţionare a traficului pe internet au arătat că servere aparţinând acestor companii au captat în mod bizar trafic de date din Europa şi SUA.

Multe dintre companiile listate, care au fost desemnate, la începutul acestui an, ca având legături cu armata Partidului Comunist Chinez, de către Departamentul Apărării SUA sunt tranzacţionate public la bursele chineze, precum şi la cele din Hong Kong.

Companiilor de investiţii americane, inclusiv fondurilor de pensii, li se va interzice să cumpere şi să vândă acţiuni ale companiilor desemnate, începând cu 11 ianuarie.

La dezvăluirea listei iniţiale în iunie anul trecut, Pentagonul le-a spus parlamentarilor: „Pe măsură ce Republica Populară Chineză încearcă să estompeze liniile dintre sectoarele civil şi militar, este esenţia 'cunoaşterea furnizorului dvs.'”.

Ordinul solicită în continuare investitorilor să cedeze toate deţinerile de titluri chineze de pe listă până în noiembrie 2021.

Dar având în vedere dimensiunea şi natura multinaţională a multor companii, acest lucru va fi mai uşor de spus decât de făcut, aşa cum subliniază The Wall Street Journal:

Câţi americani deţin astfel de titluri sau chiar câţi bani sunt în joc nu este clar, au spus oficialii Casei Albe. Mulţi investitori la firul ierbii care investesc prin fonduri nu se uită "sub capotă" la ce sunt expuşi, de fapt. Un analist financiar a comparat capacitatea unui investitor de a şti dacă deţine astfel de valori mobiliare cu un oaspete dintr-un restaurant care doreşte să cunoască ingredientele felului de mâncare care îi este servit; numai un audit cu bucătarul sau, în acest caz, administratorul fondului de portofoliu, ar putea stabili cu siguranţă unde sunt plasate aceste valori mobiliare.

Lista include, de asemenea, nume notabile precum Huawei Technologies Co., China General Nuclear Power Corp., China Electronics Corporation şi producătorul de echipamente de supraveghere Hikvision.

Funcţionarea unora dintre acestea a fost deja blocată în SUA din motive de securitate naţională, dar ordinul executiv de joi duce lucrurile mult către distanţarea proactivă a cetăţenilor americani de orice relaţie financiară cu firmele Partidului Comunist Chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie