Trump susţine că a fost recucerit tot teritoriul capturat de ISIS în Siria. Luptătorii kurzi au altă opinie

Donald Trump
Donald Trump (ALEX WONG/GETTY IMAGES)

Înainte de a ajunge în Washington, după ce a plecat mai devreme de la summitul cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un în Vietnam, preşedintele Donald Trump a declarat, joi, soldaţilor de la baza militară americană Elmendorf-Richardson din Alaska că forţele din Siria susţinute de SUA au recuperat întregul teritoriu capturat şi controlat de grupul jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS), potrivit Deutsche Welle.

În timpul unei opriri pentru realimentare la baza Elmendorf-Richardson, Trump a precizat: “Înainte aţi tot auzit că am recuperat 90%, 92% din califatul din Siria. Acum este vorba de 100%. Am preluat controlul asupra întregului califat”.

Totuşi, Mazloum Kobani, liderul grupului de luptători kurzi FDS (Forţele Democrate Siriene), susţinut de SUA, a declarat că recuperarea întregului teritoriu nu a fost încă finalizată.

Într-un material video trimis joi mass mediei, Kobani a declarat că FDS va putea să anunţe “victoria completă asupra Statului Islamic într-o săptămână”.

Există rapoarte din Siria care susţin că sute de luptători ISIS se află într-o zonă restrânsă de teritoriu în zona râului Eufrat şi mulţi dintre ei au refuzat să se predea.

În decembrie 2018, Trump a anunţat că va retrage toţi soldaţii americani din Siria deoarece aceştia şi-au îndeplinit cu succes misiunea de a înfrânge Statul Islamic. Decizia controversată şi intens criticată atât de politicieni americani, cât şi de aliaţi ai SUA, a dus la demisia unor oficiali de top din administraţia Trump.

După anunţul privind retragerea SUA din Siria, secretarul apărării James Mattis a afirmat că nu mai poate continua să execute politicile preşedintelui Trump. Două zile mai târziu, Brett McGurk, delegatul SUA pentru coaliţia din Siria, a demisionat la rândul său, precizând: “Decizia recentă a preşedintelui a venit ca un şoc şi reprezintă o anulare completă a politicii care a fost stabilită. Partenerii de coaliţie sunt confuzi şi partenerii de luptă sunt consternaţi”.

Totuşi, acum, Casa Albă a anunţat că retragerea nu va fi 100% şi că aproximativ 400 de soldaţi americani vor rămâne în Siria pentru o anumită perioadă de timp. De asemenea, secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat că trupele care vor rămâne în Siria vor avea misiunea de a “menţine pacea”.

Totodată, retragerea din ţara arabă a fost criticată ca fiind o decizie militară luată în grabă care va lăsa luptătorii kurzi la dispoziţia turcilor şi va oferi victoria pe tavă Rusiei şi Iranului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe