Trump: Tarifele pentru automobile depind de discuţiile comerciale cu UE

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a afirmat că ar putea impune tarife asupra automobilelor şi pieselor de schimb importate din Uniunea Europeană în cazul în care Washingtonul nu reuşeşte să încheie un acord comercial cu Bruxelles-ul, potrivit Deutsche Welle.

Comentariile au fost făcute miercuri în cadrul unei întâlniri la Casa Albă cu cancelarul austriac Sebastian Kurz.

“Negociem cu ei. Dacă nu încheiem un acord, atunci vom aplica tarife. A fost dificil cu UE o perioadă de timp, mulţi ani”, a declarat Trump reporterilor.

În prezent, Trump evaluează un raport al Departamentului Comerţului dacă vehiculele şi piesele de schimb importate reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională a Statelor Unite. Concluziile raportului încă nu au fost făcute publice.

În timpul discuţiei cu Trump, Kurz a declarat că doreşte să avanseze negocierile comerciale dintre cele două părţi şi să se asigure că războiul comercial dintre UE şi SUA “nu se amplifică”.

Furnizorii austrieci pentru producătorii auto germani ar putea suferi probabil mult de pe urma tarifelor, lucru pe care Kurz speră să îl evite, relatează Deutsche Welle.

Deşi Trump a afirmat că SUA şi Austria au o “relaţie comercială bună”, el a criticat deficitul comercial al SUA cu UE, susţinând că este foarte greu să închei un acord cu Bruxelles-ul.

Cei doi lideri nu au părut să fie pe aceeaşi linie în ceea ce priveşte comerţul, însă Kurz a lăudat poziţia pro-Israel adoptată de Trump, diplomaţia acestuia cu Coreea de Nord precum şi presiunea aplicată de liderul american asupra membrilor europeni ai NATO pentru creşterea cheltuielilor militare.

Ameninţarea cu tarife

Trump a ameninţat că va aplica tarife asupra importurilor UE de automobile pentru a forţa blocul să acorde un acces mai mare produselor americane. În 2017, SUA a importat automobile, camioane şi piese de schimb în valoare de 340 miliarde de dolari (300 miliarde de euro).

Deşi producătorii americani ar beneficia de pe urma tarifelor pentru importurile auto din UE, măsura le-ar afecta probabil şi propriile afaceri.

Mulţi producători auto americani depind de piese importate care ar putea fi supuse tarifelor lui Trump, preţul lor urmând să crească. De asemenea, companiile americane ar fi supuse unor tarife punitive din partea UE.

De asemenea, un conflict comercial sino-american a izbucnit anul trecut după ce Trump a aplicat tarife la importuri chineze în valoare de peste 250 miliarde de dolari, vizând oţel, bunuri de consum şi alte produse. China a răspuns cu propriile tarife la unele importuri americane – deşi la o valoare mult mai mică decât tarifele aplicate de SUA - care au vizat soia, automobile şi gaz natural lichefiat.

SUA şi China încearcă să obţină un nou acord comercial înaintea datei de 1 martie, când tarifele americane aplicate deja urmează să crească la 25% de la 10%, cât sunt în prezent.