Trupe şi blindate chineze intră în Hong Kong noaptea sub pretextul "rotirii personalului garnizoanei"

Protestele continuă în Hong Kong
Protestele continuă în Hong Kong (May James/HKFP)

Observatorii din Hong Kong au fost uimiţi când au văzut videoclipuri şi imagini cu trupe chineze şi camioane blindate care intrau în Hong Kong.

Rapoartele ulterioare ale mass-media, în special ale Cotidianului Poporului, controlat de Partidul Comunist, au sugerat că manevra militară care a avut loc la „orele dimineţii, joi”, se datora celei de-a 22-a rotaţii anuale a garnizoanei Armatei de Eliberare a Poporului din Hong Kong.

Mass-media locală a raportat că această mutare este una de rutină şi a fost aprobată de Comisia Militară Centrală (care conduce armata Partidului Comunist), reprezentând o „rotaţie anuală de rutină normală, în conformitate cu Legea Republicii Populare Chineze privind paza regiunii administrative speciale din Hong Kong”, care prevede că „garnizoana din Hong Kong va implementa un sistem de rotaţie al membrilor săi".

Cu toate acestea, analiştilor li se pare suspect momentul rotaţiei anuale a trupelor, care se desfăşoară exact atunci când protestatarii din Hong Kong susţin manifestaţii împotriva Chinei, iar Carrie Lam, liderul administraţiei oraşului, se pregăteşte să invoce o ordonanţă privind starea de urgenţă, potrivit căreia "Guvernul din Hong Kong poate confisca în mod legal proprietatea, forţa persoane să lucreze în beneficiul guvernului, poate deporta (în China?) ... şi poate percheziţiona fără mandat".

Aşadar, rămâne de văzut dacă desfăşurarea trupelor din China nu este altceva decât o misiune „de rutină şi planificată”, sau dacă China se foloseşte de un simplu pretext pentru a-şi consolida prezenţa în HK înainte de confruntări pe care mulţi le consideră critice. La 1 octombrie China va sărbători ziua naţională a Republicii, iar liderul chinez Xi Jinping va fi obligat să demonstreze dacă este în stare sau nu să controleze situaţia din Hong Kong.