Tsunami provoacă sute de morţi şi răniţi în Indonezia

Locuinţe distruse de un tsunami în Sumatra de Sud, Indonezia, 22 decembrie 2018
Locuinţe distruse de un tsunami în Sumatra de Sud, Indonezia, 22 decembrie 2018 (SEMI/AFP/Getty Images)

Cel puţin 220 de persoane au fost ucise sâmbătă seara în zona Strâmtorii Sunda din Indonezia, între insulele Java şi Sumatra, a anunţat Agenţia naţională pentru dezastre BNPB, potrivit Deutsche Welle.

Tsunami-ul a lovit zona dintre Java şi Sumatra, rănind peste 840 de persoane. Zeci de oameni sunt încă daţi dispăruţi şi sute de locuinţe, unele hoteluri şi alte clădiri au fost distrus, potrivit BNPB.

Se aşteaptă ca numărul victimelor să crească pe măsură ce se primesc noi informaţii din zonele afectate de dezastru, a afirmat duminică Sutopo Purwo Nugroho, purtător de cuvânt al agenţiei.

Autorităţile au declarat că probabil tsunami-ul a fost provocat de erupţia vulcanului Anak Krakatau, posibil ca urmare a alunecărilor de teren de sub apă precum şi a creşterii anormale a valurilor provocate de luna nouă. Vulcanul a erupt cu aproximativ 24 de minute înaintea tsunami-ului, au afirmat unii cercetători.

Totuşi, potrivit digi24.ro, Nugroho a declarat pentru Metro TV că tsunamiurile declanşate de erupţii vulcanice sunt “rare” şi că tsunamiul din strâmtoarea Sunda nu a fost provocat de un cutremur. El a adăugat că agenţia naţională pentru geologie a Indoneziei investighează cauza.

Majoritatea victimelor au fost înregistrate în zonele Padenglang Regency, South Lampung şi Serang, toate aflându-se la mai puţin de 150 km vest de Jakarta.

Autorităţile au avertizat localnicii şi turiştii să stea departe de plajele din strâmtoare şi un avertisment pentru valuri mari rămâne în vigoare până în 25 decembrie.

Tsunami-ul de sâmbătă a amintit de o serie de dezastre similare care au lovit arhipelagul vast, inclusiv cutremurul puternic şi tsunami-ul din 2004 care au provocat moartea a 226.000 de persoane în 13 ţări, dintre care, peste 120.000 victime au fost raportate în Indonezia.

De asemenea, la sfârşitul lunii septembrie a acestui an, peste 2.000 de persoane au murit după ce un seism şi un tsunami au lovit insula indoneziană Sulawesi.