TTIP - mărul discordiei între SUA şi UE. Franţa spune pas

SUA şi controversatul său acord comercial cu UE au primit o lovitură puternică din partea Franţei, care a anunţat marţi că pe moment se opune semnării acordului. Decizia Parisului a fost determinată de publicarea unor informaţii secrete care arată că SUA exercită o mare presiune asupra UE în privinţa acordului TTIP.
Protest anti-TTIP în oraşul german Hanovra, 23 aprilie 2016.
Protest anti-TTIP în oraşul german Hanovra, 23 aprilie 2016. (Captură Foto)

După informaţiile publicate de Greenpeace în acest weekend – care demonstrează nu numai faptul că TTIP (Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii) este susţinut în întregime de interese corporatiste mărginite, dar şi faptul că preşedintele american Barack Obama doreşte în mod deschis să renunţe la agenda sa pro-mediu pentru a asigura adoptarea cu orice preţ a TTIP – lovitura sub centură a venit marţi când Franţa a devenit prima naţiune europeană majoră care a ameninţat cu respingerea parteneriatului între SUA şi UE deoarece, conform AP, “acesta este prea benefic pentru SUA şi probabil sortit eşecului”.

TTIP, un acord de comerţ libert între SUA şi UE care cuprinde jumătate din economia lumii, a fost însoţit de diverse controverse şi probleme, dar numai ieri s-au putut vedea la suprafaţă tensiunile acumulate în ultimele câteva luni.

Preşedintele francez Francois Hollande a declarat marţi că Franţa “nu va accepta niciodată” provocările la adresa agriculturii şi culturii sale în schimbul unui acces mai bun al produselor europene pe pieţele americane. “Din acest motiv, în acest stadiu, Franţa spune nu”, a declarat liderul socialist la o conferinţă de presă.

Tot în cursul zilei de marţi, ministrul francez al Comerţului, Matthias Fekl, a declarat pentru postul de radio Europe-1 că negocierile “sunt blocate în întregime” şi că aceasta “este cea mai probabilă opţiune”. El a insistat asupra protejării mai eficiente a agriculturii şi mediului, adăugând că, “în starea sa actuală, Franţa nu poate semna” acordul.

“Europa oferă mult... dar primeşte foarte puţin în schimb”, a declarat Fekl.

Deşi iniţial era aşteptată o implementare uşoară a tratatului, oficialii europeni par acum să îşi intensifice retorica anti-TTIP după ce Greenpeace a publicat un număr mare de documente confidenţiale privind negocierile şi care sugerează că SUA face presiuni asupra UE promovând interesele corporaţiilor deasupra celor ale guvernelor alese democratic şi ale consumatorilor.

Negociatorul şef al UE a declarat că mai multe concluzii ale Greenpeace sunt “false”, în timp ce un purtător de cuvânt al taberei americane în cadrul negocierilor a declarat că interpretările sunt înşelătoare şi uneori greşite.

Totuşi, negociatorul UE Ignacio Garcia Bercero a declarat luni că rămân neînţelegeri majore între cele două tabere chiar şi după cea de-a 13-a rundă de discuţii de săptămâna trecută. Campania prezidenţială din SUA complică negocierile, reducând şansele ca preşedintele Barack Obama să obţină semnarea acordului înainte să părăsească biroul oval la începutul anului următor.

Franţa şi alte câteva state europene cu bogate tradiţii culinare şi agricole sunt în special îngrijorate în privinţa politicilor americane ce oferă o libertate mai mare comercializării alimentelor modificate genetic, a cărnii de pasăre dezinfectată cu clor şi a cărnii de vită tratate cu hormoni.

În plus, Franţa îşi protejează intens subvenţiile acordate industriei sale cinematografice, temându-se de o eventuală dominare din partea Hollywood-ului.

Între timp, după cum s-a raportat anterior, sprijinul pentru TTIP a scăzut de ambele părţi ale Atlanticului, în condiţiile în care doar 15% dintre americani şi doar 17% dintre germani susţin acum că acordul va fi benefic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe