Tudorache: E timpul să ştim cine sunt securiştii din România. TOATĂ arhiva Securităţii trebuie scoasă la lumină

Ioan Dragos Tudorache
Ioan Dragos Tudorache (Florin Chirila/Epoch Times)

Preşedintele executiv PLUS, Dragoş Tudorache, a pledat pentru o "transparentizare completă a istoriei noastre recente", însă nu crede că proiectul de lege depus de colegul său de alianţă, ministrul Economiei Claudiu Năsui, reprezintă o soluţie viabilă în acest sens, ci mai degrabă soluţia ar fi întărirea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Astfel, liderul PLUS crede că a venit timpul ca toată arhiva Securităţii să fie scoasă la lumină pentru că "doar transparenţa totală, accesul deplin la dosare şi publicarea tuturor informaţiilor vor închide această rană".

"Istoria nu e o opţiune. Ne putem preface că nu există, că putem trăi şi progresa fără ea, dar tot istoria ne-a învăţat că o naţie nu îşi poate construi viitorul fără a face pace cu trecutul, mai ales atunci când acela ascunde lucruri urâte. Or, pentru noi, în această ţară, a şti cine ne-au fost securiştii este nu doar o obsesie istorică, e o datorie legitimă pentru a ne elibera viitorul. Aşa că e bine să vrem să ştim dacă sunt securişti în USR PLUS, în PNL, în PSD sau dacă sunt vreunii ascunşi în spatele AUR. La fel de mult cum trebuie să îi ştim pe cei care au intrat în afaceri, pe cei din înalta societate, din mediul academic, din structurile discrete ale statului, din întreaga societate. E bine să ştim cine sunt cei care ne supravegheau sau, mai rău, ne torturau părinţii şi bunicii. În aceeaşi măsură trebuie să înţelegem cât din istoria ultimilor 30 de ani a fost marcată de aceştia şi dacă România este un stat în care forţe obscure mai decid pentru şi în numele cetăţenilor", a declarat Dragoş Tudorache.

Potrivit europarlamentarului, trăim cu această pată permanentă pe care ne-o aruncăm ca o vină şi o jignire unii altora.

"Vă rog să observaţi că nu există nicio voce din afara României, nicio acuză sau teorie care să susţină că suntem o ţară controlată de nişte forţe din umbră. Este doar o obsesie internă care vine din propria noastră istorie. Am fost performerii fostului bloc comunist în ceea ce priveşte aparatul de represiune. Diferenţa dintre noi şi Germania de Est (comparabilă ca rol al STASI în societate) e că, în timp ce ei au mers către o transparentizare completă a dosarelor, noi ne-am încurcat în proceduri, formalisme, emoţii şi interese. Sunt perfect convins că factorul politic românesc a fost o piedică în transparentizarea dosarelor fostei Securităţi şi probabil că a acţionat în acest fel din motive personale, din interese directe sau din teamă. Oricum ar fi, deciziile politice de după Revoluţia din 1989 au dus la o stare de suspiciune generală, o uşă larg deschisă conspiraţioniştilor şi teoriilor fanteziste care îşi găsesc suport în incapacitatea noastră de a tranşa lucrurile", a continuat Dragoş Tudorache.

În opinia liderului PLUS, este momentul să nu mai ezităm şi să trecem la transparentizarea completă a istoriei noastre recente.

"Nu avem nimic de ascuns, nu avem de cine să ne ferim şi adevărul trebuie să ne elibereze. Ai fost parte a aparatului de represiune, ai participat în acţiunile regimului... ei bine, aceste lucruri nu trebuie ascunse. Judecata propriu-zisă o va face publicul, dacă îţi doreşti să candidezi şi să fii parte a politicii de astăzi sau dacă vrei să influenţezi public societatea românească. În rest, avem nevoie de împăcare cu propriul nostru trecut şi avem nevoie să punem capăt speculaţiilor şi naraţiunilor aberante pe care le clocesc tot felul de actori politici. Nu îmi doresc să ajungem la decizii revizioniste, nu vreau să facem vânători de vrăjitoare şi nici să pedepsim rudele cuiva pentru vina altcuiva. Nu vreau să alergăm pe nimeni pe stradă pentru că tatăl, unchiul sau mătuşa au greşit în trecut. Dar trebuie să ştim, ca apoi să decidem în cine avem încredere şi în cine nu. Momentan, suspectăm pe toată lumea şi trăim în scenarii care uneori par a fi scrise chiar de cei care se ascund. Nu ştiu ce gândesc cei de la PNL sau PSD, dar noi, la USR PLUS, avem nevoie să facem acest lucru imediat şi fără rezerve", a precizat Dragoş Tudorache.

Deputatul european se plânge că cei din USR-PLUS sunt principalele victime ale unor campanii de denigrare.

"Apropouri şi scenarii abracadabrante, insinuări murdare şi conspiraţii care mai de care mai jignitoare ne-au fost puse în spate din prima clipă a intrării în politică. Ei bine, haideţi să le lămurim. Cine a făcut parte din aparatul de represiune nu trebuie să fie o enigmă şi un mister. Punct. Vreau să ştiu cine ne sunt securiştii pentru sănătatea morală şi funcţională a societăţii noastre. Toţi politicienii care s-au trezit cu un dosar penal au invocat mâna lungă a serviciilor care lucrează cu metode securiste. Unii cetăţeni pot crede astfel de acuzaţii dacă nu au acces la informaţii. A invocat acest gen de acţiune Liviu Dragnea, au procedat la fel Elena Udrea şi Dan Voiculescu. Şi despre toţi s-a spus că au colaborat cu serviciile, ca ar fi fost unii chiar ofiţeri sau că sunt produse ale acestora. Mai sănătos pentru noi, ca societate, şi pentru serviciile noastre de informaţii e să se facă totul public. Fiecare să îşi asume propriile acţiuni, propriul trecut, propria familie şi propriul cerc de prieteni. România nu îşi mai permite să aştepte şi să ignore", a afirmat Dragoş Tudorache.

Din perspectiva preşedintelui executiv PLUS, soluţia nu stă în noi proiecte legislative şi nici în crearea de registre.

"Avem un CNSAS, pe care însă l-am subfinanţat constant, în ideea că prea multe rezultate nu e bine să aibă. Ei bine, cel mai rapid drum către transparenţa trecutului Securităţii este prin investiţia în CNSAS. Trebuie să le oferim buget şi sprijin pentru ca arhiva Securităţii să fie scoasă la lumină. Toată. Nu cred că există în acele dosare secrete de stat care să mai afecteze România după 30 de ani. Poate că există informaţii care afectează anumite persoane sau destine, dar ele nu trebuie să mai fie secrete. Securitatea e parte a istoriei noastre şi doar transparenţa totală, accesul deplin la dosare şi publicarea tuturor informaţiilor vor închide această rană. Pentru tot ce am spus e nevoie de transparenţă. E nevoie să ştim cum arată istoria noastră, cum ne guvernăm şi cum decidem, e nevoie să ne cunoaştem pe noi înşine cu bune şi cu rele. Se discută mult despre transparenţă pentru că e nevoie de ea în politică, în economie şi în administraţie. E timpul să ştim cine ne sunt securiştii nu pentru dezvăluiri interesante, ci pentru a aşeza societatea pe o direcţie normală", a conchis Dragoş Tudorache.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne