Tudorel Toader, acuzat de Liga Studenţilor că e implicat în politica de peste Prut şi face jocurile unui partid pro-rus

Tudorel Toader
Tudorel Toader (Epoch Times România)

Liga Studenţilor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a acuzat, într-un articol publicat pe site-ul organizaţiei, că Tudorel Toader, fost ministru (PSD) al Justiţiei, actualmente rector, se implică în jocurile politice din stânga Prutului şi face jocurile unui partid pro-rus - ŞOR - la Orhei.

În acest context, Liga Studenţilor (LS IAŞI) a condamnat ferm aceste acţiuni de implicare politică a rectorului Toader şi i-a solicitat acestuia „să dezbată viitorul universităţii în cadrul comunităţii academice şi să nu mai pericliteze interesele strategice româneşti în Basarabia”.

„Tudorel Toader se implică în jocurile politice din stânga Prutului prin propunerea şi asumarea realizării unei extensiuni universitare a Universităţii 'Cuza' din Iaşi în municipiul Orhei faţă de preşedintele raionului Orhei, Dinu Ţurcanu, reprezentantul partidului pro-rus ŞOR, condus de oligarhul Ilan Şor, fără ca această iniţiativă să fi fost dezbătută în comunitatea academică sau fără să fi fost consultaţi alţi factori decizionali de la nivel local. Gestul lui Toader vine în susţinerea scorului electoral al partidului ŞOR în contextul posibilelor viitoare alegeri parlamentare anticipate din Republica Moldova, dar şi în direcţia consolidării monopolului politic al aceluiaşi partid la nivel local”, susţin liderii studenţilor.

Potrivit acestora, deschiderea unei extensiuni universitare a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) la Orhei (municipiu cu doar 20.000 locuitori) cu sprijinul ŞOR nu este susţinută de nicio analiză şi reprezintă o schimbare în politica Universităţii „Cuza”, având în vedere că nu s-au mai făcut eforturi serioase, umane şi financiare, în direcţia dezvoltării extensiunii deja existente la Chişinău (care are circa 700.000 locuitori) sau a colaborării cu Universitatea de Stat a Moldovei (USM).

Totodată, Liga Studenţilor consideră că atenţia conducerii executive a instituţiei ar trebui să fie în direcţia investiţiilor solicitate de studenţi şi dezbătute în comunitatea academică, nu a celor asumate politic şi fără consultare.

În articolul menţionat, studenţii susţin în continuare că Partidul ŞOR i-ar fi promis lui Toader investiţii financiare în viitoarea extensiune. Pe lângă miza electorală generală în contextul posibilelor alegeri anticipate şi miza politică locală, partidul ŞOR urmăreşte cosmetizarea imaginii sale şi crearea unei aparenţe pro-europene prin asocierea cu universitatea ieşeană. Totodată, oamenii lui Şor urmăresc obţinerea facilă a unor diplome emise de către Universitatea „Cuza”, în vederea consolidării imaginii personale prin afilierea la o instituţie de învăţământ românească.

Studenţii susţin că Partidul ŞOR este condus de oligarhul pro-rus Ilan Şor - actor principal în furtul miliardului de dolari din Republica Moldova -, pe numele căruia este emis un mandat de urmărire internaţională, acesta părăsind ţara după acuzaţiile care i-au fost aduse de către autorităţile judiciare. De asemenea, procurorul general Alexandr Stoianoglo a cerut ridicarea imunităţii pentru doi parlamentari ŞOR, acuzaţi de fraudă bancară şi fapte de corupţie, asociate cu furtul miliardului.

Formaţiunea politică ŞOR este cunoscută pentru retorica moldovenistă, pro-rusă şi anti-românească. Înainte de 2016, partidul era condus de mentorul lui Şor, politicianul românofob Valerii Klimenko, şi se numea Ravnopravie, participând la alegeri sub sloganul „Pentru Moldova în componenţa Rusiei!” cu propunerea de transformare a statului din stânga Prutului în republică în cadrul Federaţiei Ruse. ŞOR deţine monopolul puterii în raionul Orhei bazându-se pe o intensă propagandă şi pe tactici electorale menite să exploateze segmentele vulnerabile din societate, în special bătrânii, prin oferirea de mită electorală constând de obicei în produse alimentare şi butelii de gaz.

Articolul complet aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne