Tudorel Toader: Raportul MCV are iz politic, sunt multe interese, foloseşte standarde duble

Raportul MCV privind România are iz politic, are multe interese, foloseşte standarde duble şi se raportează la obiective mobile, mişcătoare, a acuzat ministrul Justiţiei Tudorel Toader, a doua zi după ce a fost publicat de Comisia Europeană.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a reacţionat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, după raportul MCV privind România publicat de Comisia Europeană.

"Tind să cred faptul că raportul are iz politic, are multe interese, raportul foloseşte standarde duble şi se raportează la obiective mobile, mişcătoare. (…) De ce standard dublu? Pentru că, spre exemplu, în 2012 era o modificare la legile justiţiei privind competenţele referitoare la acţiunea disciplinară. A fost apreciată măsura, se raporta la judecători, la procurori, ministrul Justiţiei avea o competenţă mai largă decât cea de a sesiza şi era bine. Astăzi, după 6 ani de zile, ministrul are doar competenţa de a declanşa acţiunea de a sesiza Inspecţia Judiciară, nu ia măsuri, se raportează numai faţă de procurori şi iacă, nu mai este bine. Acelaşi lucru nu poate să fie bun în 2012 şi să nu fie bun în 2018", a declarat Toader, citat de Digi24.

Ministrul Justiţiei a mai dat exemplul unui alt procuror de rang înalt care a fost numit în funcţie cu un aviz negativ din partea CSM.

"Nimeni nu s-a revoltat, nimeni nu s-a îngrijorat, Justiţia nu a fost încălcată, independenţa procurorilor a fost respectată. Astăzi ni se cere nici mai mult, nici mai puţin decât ca avizul Secţiei de procurori a CSM-ului să devină unul obligatoriu, ceea ce iarăşi, la interval scurt de timp, puteam observa abordări diferite. România rămâne ataşată valorilor europene, România respectă standardele europene, dar în acelaşi timp trebuie să aibă demnitatea de a legifera în acord cu Constituţia, în acord cu specificul naţional, în acord cu interesele românilor. Deci respectăm standardele, dar legiferăm în limite constituţionale pentru români", a precizat Toader.

Reamintim că marţi Comisia Europeană a adoptat cel mai recent raport MCV privind progresele înregistrate de România în direcţia îndeplinirii angajamentelor asumate privind reforma judiciară şi combaterea corupţiei. Documentul loveşte în plin coaliţia PSD-ALDE: România a fost somată să facă "imediat" un pas în spate privind legile Justiţiei/Codurile Penale şi să suspende procedurile de numire/revocare care vizează procurorii şefi (Lazăr - Florea). Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne