Turcan: Anticipatele depind de PSD, dar avem şi planul B

Raluca Turcan
Raluca Turcan (Epoch Times România)

Vicepremierul Raluca Turcan a reiterat, joi, faptul că la votul de învestire a Guvernului Orban2, parlamentarii liberali vor fi prezenţi în sală dar nu vor vota, pentru a nu se crea „acea majoritate de votare a unui cabinet”. Scopul final al acestei abordări din partea liberalilor este declanşarea alegerilor anticipate, dar atingerea lui depinde de PSD. Prezentă în platoul Digi24, vicepremierul a anunţat însă că există şi un aşa-numit plan B.

„În momentul în care am decis să intrăm în procedura de alegeri anticipate, Guvernul propus trebuie să fie respins de două ori în Parlament, aşadar, votul pe care ni-l dorim în Parlament este acela de respingere a actualului Guvern, în condiţiile în care ţara este guvernată, noi fiind în continuare miniştri interimari. Evident că momentul din Parlament dorim să îl folosim ca un moment de bilanţ, în primul rând şi de prezentare a priorităţilor pe care le putem urmări şi atinge şi pe termen scurt, şi pe termen mediu. [...] Cred că în Parlament miniştrii vor avea o bună ocazie să vorbească despre ce au făcut pe domeniile lor”, a explicat Raluca Turcan la postul citat.

Liderul PNL a subliniat faptul că parlamentarii liberali se vor afla în sală la şedinţa Parlamentului de învestire a Guvernului, dar fără să voteze.

„Nu am spus că vom vota împotrivă, ci nu vom participa la vot. Pentru învestirea unui guvern trebuie să se strângă un număr minim de 233 de voturi. Aşadar, cine votează împotrivă sau cine nu votează deloc nu participă la crearea acelei majorităţi de votare a unui cabinet. Deci, noi vom fi prezenţi în Parlament şi nu vom participa la acest vot, ne vom abţine de la vot. Nu dorim să intrăm în cei 233 care trebuie strânşi pentru a învesti acest guvern tocmai pentru că am declarat cât se poate de sincer - şi oamenilor, şi celor din Parlament: nu putem ajunge altfel la alegeri anticipate. Atunci când vorbim de alegeri anticipate, am avea pretenţia ca toată lumea să spună care este unica procedură pe Constituţie de a se ajunge la alegeri anticipate în momentul în care un guvern a fost respins în Parlament: trebuie ca cele două propuneri succesive de guvern care se fac după respingerea fostului guvern să fie respinse în Parlament, după care în 60 de zile preşedintele dizolvă Parlamentul pentru că nu s-a îndeplinit acea procedură constituţională. Este singura din Constituţie şi noi suntem primii care dorim să respectăm Constituţia”, a subliniat Raluca Turcan. „Eu mizez pe cartea sincerităţii”, a adăugat vicepremierul.

Întrebată ce părere are despre faptul că social-democraţii aruncă în spaţiul public atacuri la adresa PNL, spunând că liberalii ar fi penibili dacă nu îşi votează propriul guvern, sau că guvernul Orban ar fi fost demis „pentru incompetenţă”, Turcan a replicat că adevăratul motiv pentru care Executivul anterior a fost demis nu a fost incompetenţă, ci încercarea acestuia de a ajunge la alegeri de primari în două tururi, iniţiativă legislativă ce nu a fost pe placul PSD-ului.

„Şi până la urmă cine strigă că suntem penibili, cine strigă incompetenţă, cine strigă diverse lucruri negative la adresa acestui guvern? Cei care trei ani de zile au avut ocazia să demonstreze ceea ce pot, au avut tot ce se putea în această ţară. Au avut majoritate în Parlament, control pe aproape toate instituţiile, toate, inclusiv cele din justiţie, au avut un guvern abuziv care ar fi putut să decidă în şedinţe de guvern aproape orice. Faptul că acum clamează că în ajun de moţiune de cenzură ne-am pregătit temele pentru o bună guvernare pentru patru luni de acum înainte nu-i face decât să cadă, până la urmă, în capcana propriei lor retorici. Evident că ei vor încerca să spună lucruri rele despre noi. Noi, pe fond, în Parlament o să prezentăm ce am făcut în trei luni de zile şi, de asemenea, o să spunem de fiecare dată când avem ocazia care este unica soluţie pentru că România să ajungă la alegeri anticipate şi oamenii înţeleg”, a adăugat Raluca Turcan.

În ceea ce priveşte data alegerilor anticipate, care potrivit Constituţiei trebuie organizate până la data de 28 iunie, vicepremierul a declarat că între 14 mai şi 28 iunie va fi găsită cea mai bună dată pentru alegerile anticipate.

„Pe Constituţie, în momentul de faţă, termenul-limită până la care am putea suprapune alegerile anticipate cu alegerile locale ar fi 28 iunie, pentru că în 28 iunie, practic, ieşim din cadrul de existenţă a mandatului aleşilor locali. (...) Până la urmă, data se stabileşte prin hotărâre de guvern şi, de asemenea, în funcţie de calendarul care iese din Parlament. În acelaşi timp, vreau să vă asigur de un lucru: noi dorim o prezenţă mare la vot, noi dorim o reprezentare bună a românilor, nu fugim de votul românilor, deci, vom găsi acea dată şi vom alege acea dată pentru alegeri astfel încât să permitem românilor să voteze în număr cât mai mare”, a spus vicepremierul.

Raluca Turcan şi-a exprimat speranţa ca PSD-ul să nu blocheze în Parlament această procedură de declanşare a anticipatelor, existând acest risc, dar a adăugat că liberalii au şi un plan B.

„Vom vedea foarte mult ce rezultă din Parlament şi care sunt opţiunile care ne mai rămân după toată această procedură, pe care eu sper că PSD-ul nu o va bloca în Parlament. Există acest risc. Avem şi planul B, dar PSD este total responsabil de îndeplinirea sau nu a unui proiect pe care românii îl aşteaptă”, a mai declarat vicepremierul.