Turcia cere ciprioţilor greci să accepte un plan de cooperare privind petrolul

Mevlut Cavusoglu
Mevlut Cavusoglu (Epoch Times România)

Turcia este determinată să continue operaţiunile de foraj în apele din largul coastei Ciprului, în pofida opoziţiei guvernului cipriot grec şi a Uniunii Europene, a declarat duminică ministrul de Externe turc, Mevlut Cavusoglu, potrivit Deutsche Welle.

El a declarat publicaţiei Kibris Postasi (Cyprus Post) că Ankara încă urmăreşte oportunităţi de explorare în zonele unde a fost autorizată de autorităţile cipriote turce în nordul insulei divizate din estul Mediteranei.

Trimiterea de către Turcia a două nave pentru a explora petrol şi gaze a declanşat o dispută cu Republica Cipru a ciprioţilor greci, situată în sud, iar UE a ameninţat că va sancţiona Ankara pentru “amplificarea inacceptabilă” a disputei.

Turcia şi Cipru au pretenţii similare faţă de apele regionale, revendicări asociate cu divizarea insulei în urmă cu 45 de ani şi cu contestarea de către Ankara a acordurilor pe care Republica le-a încheiat cu alte state mediteraneene pentru zonele economice maritime.

Republica insistă că operaţiunile de foraj ale Turciei încalcă dreptul internaţional şi că luarea de decizii privind hidrocarburile reprezintă dreptul său suveran. Pe de altă parte, Ankara susţine că autorităţile cipriote greceşti nu pot să ia decizii pentru întreaga insulă.

De altfel, Turcia a susţinut în repetate rânduri că nu poate fi exclusă din niciun proiect care implică activităţi de foraj în câmpurile de hidrocarburi din regiunea est-mediteraneană şi din zona economică exclusiv cipriotă.

Republica Cipru a emis mandate de arestare pentru echipajul uneia dintre navele turceşti, care acum efectuează operaţiuni de foraj la aproximativ 68 km în largul coastei vestice a insulei.

Guvernul cipriot grec a lansat de asemenea o acţiune judiciară împotriva a trei companii acuzate că susţin explorările ilegale turceşti de petrol şi gaze în apele sale.

Sâmbătă, liderul cipriot turc a prezentat din nou o propunere privind crearea unei comisii comune pentru a pune capăt disputei legate de explorarea gazelor în largul mării.

Potrivit unei declaraţii, propunerea urmăreşte să transforme activităţile de explorare într-o platformă de cooperare şi nu una de “tensiune şi conflict”.

Ciprul este de mult timp divizat în Republica Cipru şi Republica Turcă a Ciprului de Nord care nu este recunoscută pe plan internaţional. În 1974, Turcia a trimis soldaţi pe insulă ca răspuns la o tentativă de lovitură de stat desfăşurată de armata elenă. Drept urmare, Ankara a ocupat aproximativ 40% din teritoriul Ciprului şi în acea zonă, în 1983, a fost proclamată Republica Turcă a Ciprului de Nord.

Câteva acţiuni mai ample de reunificare au eşuat, iar descoperirea gazelor naturale în estul Mediteranei doar a complicat negocierile.

Guvernul cipriot grec a susţinut că discuţiile privind energia ar trebui să fie incluse în negocierile pentru pace şi a căzut de acord să împartă veniturile din producţia de gaze cu ciprioţii turci după ce va fi semnat un acord.