Turcia cere extrădarea susţinătorilor lui Gulen din Germania

Turcia doreşte ca Germania să îi predea pe presupuşii susţinători ai lui Fethullah Gulen, bărbatul pe care Ankara îl acuză de organizarea loviturii de stat eşuate. Relaţiile încordate dintre Berlin şi Ankara par să se amplifice.
Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu.
Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu. (Captură Foto)

Relaţiile dintre Ankara şi Berlin au fost tensionate în lunile recente, cele două state înregistrând mai multe lovituri diplomatice, începând cu recunoaşterea de către Germania a vinovăţiei Turciei în genocidul armean până la încercările Ankarei de a obţine aderarea la blocul european prin aplicarea de presiuni. În plus, Berlinul şi-a exprimat temerile cu privire la valul de arestări şi concedieri ce are loc în Turcia după puciul eşuat din 15-16 iulie.

Turcia învinuieşte procurorii care au legături cu Fethullah Gulen - un cleric musulman care locuieşte în autoexil în SUA - de implicare în organizarea şi desfăşurarea loviturii de stat eşuate. Ministrul turc de Externe a declarat miercuri că o parte dintre procurorii şi judecătorii ce aparţin mişcării lui Gulen se află în prezent în Germania.

“Guvernul din Berlin ar trebui să îi extrădeze”, a declarat joi ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu pentru CNN Turk.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca răspuns la cererea lui Cavusoglu că Germania trebuie să respecte legea.

Ministrul de Externe turc a afirmat recent că legăturile Ankarei cu Washingtonul vor avea de suferit dacă SUA nu îl extrădează pe cleric, adăugând că se va întâlni cu oficialii americani pentru a discuta despre această chestiune în timpul unei viitoare vizite.

În plus, ministrul turc a declarat pentru CNN Turk că peste 300 de angajaţi ai Ministerului de Externe au fost asociaţi cu Gulen, adăugând că Turcia s-ar putea să concedieze o parte din ambasadorii suspectaţi de implicare în puciul eşuat. “Uniunea Europeană nu poate ameninţa Turcia”, a adăugat el.

Washingtonul a declarat că cererea oficială pentru extrădarea lui Gulen trebuie să fie însoţită de dovezi clare ale implicării sale în tentativa de lovitură de stat din Turcia.

În acelaşi timp, grupul pentru drepturile omului Amnesty Internaţional a declarat că autorităţile turce folosesc tortura asupra celor întemniţaţi pentru o presupusă implicare în evenimentele recente. Ankara a negat acuzaţiile.