Turcia cere statelor din Golf să pună capăt crizei privind Qatarul înainte de sfârşitul Ramadanului

Statele din Golf şi-au amplificat disputa cu Doha, acuzând membrii familiei regale că finanţează terorismul. Ministrul german de Externe a avertizat că actualele tensiuni dramatice ar putea duce la un război.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a transmis ministrului de Externe din Bahrain că disputa continuă dintre conducerea Qatarului şi alte câteva state din Golful Arab ar trebui soluţionată înainte de sfârşitul Ramadanului, potrivit ministrului turc de Externe.

În cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său din Bahrain, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat sâmbătă că Turcia va continua eforturile pentru a pune capăt disputei regionale care urmăreşte să izoleze Qatarul.

Comentariile au fost făcute după ce Arabia Saudită a publicat o listă de 59 de persoane fizice pe care le-a acuzat de finanţare a terorismului, pe listă fiind incluşi şi membri ai familiei regale.

Qatarul a negat vehement acuzaţiile.

Săptămâna trecută, Arabia Saudită, Bahrainul, Emiratele Arabe Unite şi Egiptul au suspendat relaţiile diplomatice cu naţiunea din Golf, invocând legăturile acesteia cu terorismul. Tensiunile au mocnit ani de zile, statele din Golf şi Egiptul criticând legăturile Qatarului cu mişcarea moderată Frăţia Musulmană, precum şi faptul că Doha finanţează reţeaua de televiziune pan-arabă Al-Jazeera.

Comentând pe marginea crizei, ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a criticat mişcările “dramatice” dintre statele învecinate şi a cerut lansarea unui dialog.

“Există un pericol ca această dispută să se transforme într-un război”, a declarat Gabriel pentru Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Gabriel a adăugat că a discutat cu colegii săi din Arabia Saudită, Qatar, Turcia, Iran şi Kuweit despre aceste tensiuni.

“După ce am discutat cu ei în această săptămână, acum ştiu cât de serioasă este situaţia. Totuşi, cred, de asemenea, că există şansa ca această criză să fie soluţionată”, a precizat el.

Totuşi, preşedintele american Donald Trump a declarat că Doha a fost un sponsor de “nivel înalt” al terorismului timp de ani de zile, cerând Qatarului să pună capăt acestei “finanţări”.

Pentagonul a avertizat că blocada aeriană, terestră şi maritimă impusă de statele din Golf Qatarului au stânjenit capabilitatea SUA de a proiecta operaţiuni pe termen lung în regiune. Qatarul este membru al coaliţiei conduse de SUA în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe