Turcia declară că nu recunoaşte anexarea Crimeei în Rusia

Turcia a precizat că nu recunoaşte alipirea, în 2014, a peninsulei ucrainene Crimeea la Federaţia Rusă, adăugând că aceasta contravine dreptului internaţional.
Soldaţi ruşi în Crimeea.
Soldaţi ruşi în Crimeea. (Captură Foto)

Ministerul turc de Externe a făcut această declaraţie într-un comunicat de presă publicat sâmbătă, cu ocazia celei de-a treia aniversări a alipirii Crimeei la Rusia.

“Au trecut 3 ani de când Republică Autonomă ucraineană Crimeea a fost anexată de Federaţia Rusă pe baza unui referendum ilegal. Reiterăm că nu recunoaştem situaţia de facto cauzată de acest act, care este o încălcare clară a dreptului internaţional”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei, Ankara susţine suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, va urmări îndeaproape situaţia din Crimeea şi va apăra drepturile tătarilor crimeeni, un grup etnic turc care locuieşte în peninsulă.

La începutul săptămânii trecute, SUA a adoptat o poziţie similară şi a condamnat alipirea Crimeei la Rusia, pe care o etichetează ca fiind o ocupaţie rusească a peninsulei.

Crimeea s-a alăturat Rusiei ca urmare a unui referendum ce a avut loc în 16 martie 2014, considerat ilegal de către Kiev şi Occident. Cu o prezenţă la vot de 83,1%, aproximativ 96,77% dintre alegători au susţinut separarea regiunii de Ucraina şi alipirea la Rusia.

Ca răspuns, SUA şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni împotriva Kremlinului.

La rândul său, Kievul a lansat o campanie militară împotriva forţelor separatiste pro-ruse care luptă pentru o autonomie mai mare în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Criza ucraineană a provocat moartea a aproximativ 10.000 de persoane şi rănirea a altor 23.000, conform celor mai recente date furnizate de misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina.

Kievul acuză Moscova de implicare în conflictul separatist, acuzaţie negată de Rusia.