Turcia declară zi de doliu naţional după un atac în Istanbul

Ankara a declarat duminică zi de doliu după ce un atac terorist care a avut loc în apropierea unui stadion de fotbal în Istanbul s-a soldat cu zeci de persoane ucise. Se crede că atacul a vizat forţele de poliţie ale ţării.
Poliţia soseşte la locul unei explozii în centrul Istanbulului, Turcia, 10 decembrie 2016.
Poliţia soseşte la locul unei explozii în centrul Istanbulului, Turcia, 10 decembrie 2016. (Captură Foto)

Premierul turc Binali Yildirim a ordonat ca steagurile să fie arborate în bernă duminică, a anunţat agenţia oficială de ştiri a Turciei, Anadolu. În plus, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a anulat o călătorie planificată spre Kazahstan, potrivit declaraţiei preşedinţiei..

Erdogan a susţinut că scopul atacului, care a avut loc după un meci de fotbal, a fost acela de a cauza un număr maxim de victime. El a adăugat că guvernul va face totul pentru a înfrânge terorismul.

“Nimeni nu ar trebui să aibă îndoieli că ţara noastră va înfrânge teroarea, organizaţiile teroriste ... şi forţele din spatele lor”, a susţinut Erdogan într-o declaraţie.

Prima explozie, detonată cu ajutorul unei maşini capcană, a avut loc sâmbătă noaptea în faţa arenei Vodafone, stadionul echipei de fotbal Beşiktaş din Istanbul. După un minut s-a auzit a doua explozie într-un parc din apropiere. Conform ministrului de Interne Suleyman Soylu, prima explozie a avut loc în timpul unei adunări a forţelor de ordine, la două ore după un meci între Beşiktaş şi Bursaspor. Cel de-al doilea atac a venit atunci când poliţia a înconjurat un suspect terorist în apropierea Parcului Macka.

Ulterior, Soylu a anunţat că numărul victimelor a crescut de la 29 la 38, susţinând că 30 de victime au fost ofiţeri de poliţie, cel puţin 7 au fost civili, iar o persoană a rămas neidentificată. El a declarat că numărul de răniţi este de cel puţin 155 şi că 13 suspecţi au fost arestaţi.

Atacul a fost revendicat de Şoimii pentru Libertate ai Kurdistanului (TAK), un grup desprins din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care guvernul turc i-a invinuit pentru unele dintre atacurile care au avut loc în trecut.

Iniţial, vicepremierul Numan Kurtulmuş a declarat că primele indicii arătau înspre PKK, care luptă pentru autonomie de 3 decenii. Ankara este implicată într-o campanie masivă de eradicare a rebeliunii kurde în sud-estul ţării.

În plus, grupul jihadist Statul Islamic a fost, de asemenea, învinuit pentru atacuri anterioare, inclusiv unul în luna iunie, când militanţii au ucis 45 de persoane într-un atac armat la aeroportul din Istanbul. Săptămâna trecută, grupul a ameninţat că va ataca securitatea, armata, economia şi mass media din Ankara.

Turcia face parte din coaliţia condusă de NATO şi SUA pentru eliminarea Statului Islamic, care a ocupat vaste teritorii în Irak şi Siria, declarându-le califat islamist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe