Turcia înlocuieşte lideri ai armatei terestre, forţelor aeriene şi navale

Ankara a decis să înlocuiască lideri ai forţele sale militare terestre, maritime şi aeriene, potrivit rapoartelor mass mediei locale. Decizia, care a fost aprobată de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, a fost luată la puţin peste un an după lovitura de stat eşuată în Turcia.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

Consiliul Militar Suprem al Turciei (YAS) a decis săptămâna trecută să înlocuiască şefii cu alţi membri de rang înalt ai forţelor terestre, martitime şi aeriene, potrivit canalelor de televiziune turceşti.

YAS a avut o întâlnire de patru ore condusă de premierul Binali Yildirim, iar deciziile luate i-au fost prezentate preşedintelui Recep Tayyip Erdogan pentru a fi aprobate ulterior.

Generalul Salih Zeki Colak, comandant al forţelor terestre, amiralul Bulent Bostanoglu, şeful forţelor maritime şi generalul Abidin Unal, comandantul forţelor aeriene au fost vizaţi pentru schimbare.

Cei trei vor fi înlocuiţi cu alţi membri de rang înalt din cadrul armatei. Conform rapoartelor, noul şef al armatei urmează să fie generalul Yaşar Guler, în prezent şeful jandarmeriei şi care a fost răpit timp de câteva ore în timpul puciului eşuat din Turcia din iulie 2016.

De când a preluat puterea Erdogan, influenţa armatei cândva puternice – care a răsturnat patru guverne civile începând cu 1960 – pare să se fi redus.

În timpul unei campanii de suprimare a persoanelor implicate sau suspectate de implicare în puciul eşuat, precum şi de înlăturare a elementelor opoziţiei, aproximativ 150.000 de persoane au fost concediate din sectorul privat şi cel public şi peste 50.000 de persoane – ofiţeri de poliţie, de armată, cadre universitare, jurnalişti şi alţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe