Turcia îşi amplifică prezenţa militară în Siria. Erdogan şi Trump discută despre retragerea SUA

Tancuri ale armatei turce în apropierea graniţei turco-siriene
Tancuri ale armatei turce în apropierea graniţei turco-siriene (Getty Images)

Turcia a început să îşi consolideze prezenţa militară de ambele părţi ale graniţei sale cu Siria, la doar câteva zile după ce preşedintele Donald Trump a anunţat că îi va retrage pe toţi cei 2.000 de soldaţi americani staţionaţi în prezent în ţara arabă, potrivit RFE/RL.

Liderul turc Recep Tayyip Erdogan a discutat telefonic cu Trump în cursul zilei de duminică, cei doi şefi de stat căzând de acord în privinţa coordonării militare şi diplomatice pentru a preveni formarea unui gol de putere după retragerea americanilor din Siria.

Pentagonul a declarat că ordinul privind retragerea trupelor americane din Siria a fost semnat. De asemenea, CNN a susţinut că un oficial din domeniul apărării a confirmat acest lucru şi a citat un alt oficial afirmând că secretarul american al Apărării, James Mattis, a semnat ordinul. Mattis şi-a anunţat demisia după ce Trump a dezvăluit planul privind retragerea totală din Siria şi parţială din Afganistan.

Reuters a precizat că un martor ocular a văzut sute de vehicule militare turceşti intrând în provincia sudică de frontieră turcă Kilis din provincia învecinată Hatay.

Agenţia turcă de ştiri IHA a raportat că un convoi de forţe turceşti a pătruns în Siria în noaptea de 22 spre 23 decembrie.

Armata turcă nu a comentat mişcările trupelor sale.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Trump a afirmat că el şi Erdogan au discutat despre “retragerea lentă şi foarte coordonată a trupelor americane din regiune”.

Soldaţii americani au conlucrat în Siria cu o miliţie kurdă în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic. Ankara priveşte miliţia kurdă ca o filială teroristă a militanţilor kurzi PKK care desfăşoară o rebeliune armată în interiorul Turciei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe