Turcia propune un mecanism de oprire a migraţiei ilegale

Aflat în vizită oficială la Bruxelles, premierul Cioloş a anunţat că reuniunea şefilor de stat şi de guvern din UE cu Turcia s-a finalizat cu o propunere din partea Turciei, iniţiativă care odată implementată ar întrerupe migraţia ilegală din acea ţara spre UE.
Premierul Dacian Cioloş (Eugen Horoiu)
Loredana Diacu
08.03.2016

Reuniunea şefilor de stat şi de guvern din UE cu Turcia s-a finalizat cu o declaraţie prin care preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a primit mandat de negociere şi de pregătire a deciziilor care vor fi luate la Consiliul de săptămâna viitoare, a anunţat marţi dimineaţă premierul Dacian Cioloş, relatează Agerpres.

Premierul a mai precizat că deşi obiectivul iniţial a fost acela de a avea doar o discuţie, un prânz de lucru cu participarea şefilor de stat şi de guvern şi premierul turc, ulterior a avut loc o întâlnire doar a şefilor de stat şi de guvern din UE pentru a discuta o propunere care a venit din partea Turciei şi nu fusese prevăzută iniţial.

Această propunere venită din partea Turciei, după discuţii cu preşedintele Tusk, presupune angajamentul Turciei de a prelua toţi migranţii ilegali care trec de frontiera sa în Uniunea Europeană, deci în Grecia, cu obiectivul de a returna în ţările de origine acei migranţi care nu provin din Siria şi de a accepta ca migranţi azilanţi doar pe sirieni în tabere din Turcia, în responsabilitatea Turciei.

În schimb, Turcia a solicitat din partea UE pentru fiecare migrant ilegal care ar fi trecut din Turcia în Grecia şi care ar urma urma să fie acceptat de Turcia în retur, Turcia să trimită în raport de unu la unu migranţi legal din Turcia spre Uniunea Europeană, a anunţat premierul, potrivit căruia, obiectivul acestui mecanism este de a întrerupe sau de a descurajă migraţia ilegală din Turcia înspre UE.

În plus faţă de această readmisie legală a unei părţi dintre migranţi, Turcia aşteaptă din partea UE şi o susţinere financiară mai consistentă care să treacă dincolo de cele trei miliarde de euro deja promise.

Aşteaptă, totodată, o accelerare a procesului de pregătire pentru aderare la UE, cu o liberalizare a regimului de vize, într-un proces mai accelerat. Iniţial, fusese promisă liberalizarea regimului de vize pentru toamnă. Turcia aşteaptă ca acest proces să fie scurtat şi să aibă loc până la sfârşitul lunii iunie şi, totodată, posibilitatea de a deschide noi capitole de negociere", a explicat Cioloş.

La finele discuţiilor de la Bruxelles, s-a ajuns la concluzia că în formatul actual nu se poate lua o decizie asupra acestor propuneri, astfel încât a fost formulată o declaraţie care conţine propunerile Turciei, declaraţie prin care preşedintele Tusk primeşte un mandat de negociere şi de pregătire a unei decizii cu statele membre pentru Consiliul European formal care urmează să aibă loc săptămâna viitoare, a mai anunţat Dacian Cioloş.

Nu în ultimul rând, declaraţia finală adoptată la Bruxelles include şi anumite angajamente privind sprijinul Greciei pentru gestionarea situaţiei migranţilor ajunşi pe teritoriul său prin asistenţă umanitară de urgenţă şi prin suplimentarea în gestionarea frontierelor, precum şi sprijin în asigurarea returnării către Turcia a acelor migranţilor ce nu necesită protecţie internaţională.

Concluzia discuţiilor a fost că ruta migraţiei prin Balcani este practic întreruptă şi ţinută sub control, iar dacă mecanismul de oprire a migraţiei ilegale din Turcia va putea fi implementat, s-ar evita deschiderea altor rute de migraţie.

Reamintim că premierul Dacian Cioloş efectuează în perioada 7-9 martie o vizită oficială la Bruxelles şi la Haga, unde va participa la reuniunea UE-Turcia şi la summitul informal al membrilor Consiliului European. De asemenea, Cioloş va avea întrevederi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Belgia şi Olanda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor