Turcia se retrage dintr-un exerciţiu NATO din cauza “listei inamicilor”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Adam Berry/Getty Images)

Potrivit mai multor rapoarte, Turcia şi-a retras aproximativ 40 de soldaţi dintr-un exerciţiu comun al NATO, desfăşurat în Norvegia, după o gafă diplomatică care a implicat o aşa-zisă “listă a inamicilor”.

Agenţia de presă turcă de stat Anadolu a precizat că lista includea numele preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi imaginea lui Mustafa Kemal Ataturk – fondatorul Turciei moderne – forţându-l pe şeful Statului Major al armatei turce, generalul Hulusi Akar, să îl informeze pe liderul de la Ankara cu privire la această situaţie.

În aceste circumstanţe, ministrul turc pentru Afaceri privind Uniunea Europeană, Omer Celik, a recomandat ca soldaţii turci să fie retraşi din exerciţiul militar comun, iar Erdogan a acceptat mişcarea.

Potrivit Anadolu, preşedintele Erdogan le-a declarat membrilor partidului său de guvernământ Justiţie şi Dezvoltare:

“Ei mi-au spus că retrag cei 40 de soldaţi ai noştri de acolo. Le-am spus să facă imediat acest lucru. Nu poate exista o alianţă de genul acesta”.

Această nouă evoluţie a situaţiei are loc într-un moment de deteriorare a relaţiilor dintre Turcia şi restul membrilor NATO, relaţii care probabil se vor înrăutăţi şi mai mult în zilele următoare. Începând de luni, un comerciant de aur turc va fi judecat pentru rolul său într-un acord “petrol-pentru-aur” care implică eforturile iranienilor de a ocoli sancţiunile SUA înainte de adoptarea în 2015 a controversatului acord nuclear JCPOA (Plan Comun şi Cuprinzător de Acţiune). Se presupune în general că procesul va expune modul în care Erdogan a fost direct implicat în acele tranzacţii, subminând sancţiunile americane şi permiţând Iranului să continue să îşi finanţeze programul ilegal de arme nucleare, precum şi să finanţeze la nivel global grupuri teroriste islamiste.

Iar miercuri, miniştrii de Externe din Rusia, Turcia şi Iran se vor întâlni în staţiunea rusă Soci pentru a discuta despre situaţia actuală din Siria. Preşedintele turc Erdogan nu şi-a ascuns intenţiile din ultimele câteva luni de a îmbunătăţi relaţiile cu Rusia şi Iranul, creând o ruptură adâncă de restul alianţei NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe