Turcia semnează un contract cu Rusia privind achiziţionarea sistemului S-400

Turcia a semnat un contract cu Rusia pentru cumpărarea mai multor sisteme de apărare antirachetă S-400, a declarat mass media turcă marţi, citându-l pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan.
Două sisteme de rachete ruseşti S-400 la baza militara rusă Hmeimim din Siria, 16 decembrie 2015.
Două sisteme de rachete ruseşti S-400 la baza militara rusă Hmeimim din Siria, 16 decembrie 2015. (Paul Gypteau/AFP/Getty Images)

Contractul pentru achiziţionarea bateriilor S-400 este cel mai semnificativ acord încheiat de Ankara cu un furnizor militar din afara NATO.

Sistemul S-400 Triumf, la care NATO se referă ca SA-21 Growler, a fost dezvoltat de contractorul în domeniul apărării Almaz-Antey. Sistemul este capabil să intercepteze toate tipurile de arme aeriene moderne, inclusiv avioane de luptă de generaţia a cincea, precum şi rachete balistice şi de croazieră aflate la distanţe de câteva sute de kilometri.

“Documentele au fost semnate cu scopul de a cumpăra sistemele S-400 din Rusia. Un avans a fost de asemenea plătit, din câte ştiu”, a declarat Erdogan în comentarii publicate de Hürriyet şi alte publicaţii.

“Preşedintele rus Vladimir Putin, ca şi mine, suntem determinaţi în privinţa acestei probleme”, a declarat Erdogan jurnaliştilor.

Achiziţionarea de sisteme de rachete de la un furnizor din afara NATO va genera temeri în Occident cu privire la compatibilitatea lor cu echipamentul alianţei militare vestice.

Pentagonul a tras deja un semnal de alarmă, susţinând că, “în general, este o idee bună” ca aliaţii NATO să cumpere echipament interoperabil.

Erdogan a afirmat că Turcia este liberă să facă achiziţii militare pe baza necesităţilor sale de apărare.

“Deciziile privind independenţa noastră le luăm noi înşine. Suntem obligaţi să luăm măsuri de siguranţă şi securitate pentru a ne apăra ţara”, a adăugat el.

Moscova a confirmat la rândul său contractul, iar Vladimir Kozhin, consilier al preşedintelui Putin pe probleme legate de cooperarea militară şi tehnică, a afirmat: “Contractul a fost semnat şi este pregătit pentru implementare”.

“Pot doar să garanteze că toate deciziile luate în legătură cu acest contract se conformează strict intereselor noastre strategice”, a afirmat Kozhin, citat de agenţia rusă de stat TASS.

“Din acest motiv, înţelegem pe deplin reacţiile unor state occidentale care încearcă să aplice presiune asupra Turciei”, a adăugat el.

Relaţiile Moscovei cu NATO s-au deteriorat puternic de când Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea şi a decis să susţină separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.

Turcia, o membră NATO din 1952, are în prezent relaţii tensionate cu SUA din cauza mai multor probleme, inclusiv sprijinul Washingtonului pentru miliţia kurdo-siriană YPG (Unităţile de Protecţie ale Poporului), pe care Ankara o consideră un grup terorist. Tensiunile dintre cele două ţări au fost amplificate şi de refuzul SUA de a-l extrăda pe clericul Fethullah Gulen. Ankara îl consideră pe acesta responsabil pentru orchestrarea unui puci eşuat în Turcia, în 2016, însă Gulen a negat orice implicare în evenimentele respective.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe