Turcia sfidează NATO şi cumpără rachete de la chinezi

Rachetele militare chineze sunt afişate într-o paradă masivă la Beijing, pentru a sărbători aniversarea a 60 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze, la 1 octombrie 2009. Republica Populară Chineză a devenit recent al cincilea cel mai mare exportator de arme din lume, în mai mare parte prin vânzările sale în Pakistan.
Rachetele militare chineze sunt afişate într-o paradă masivă la Beijing, pentru a sărbători aniversarea a 60 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze, la 1 octombrie 2009. Republica Populară Chineză a devenit recent al cincilea cel mai mare exportator de arme din lume, în mai mare parte prin vânzările sale în Pakistan. (Feng Li / Getty Images)

Ankara a anunţat semnarea unui acord pentru achiziţionarea de rachete cu rază lungă de acţiune şi un sistem de apărare antirachetă pentru o valoare de 4 miliarde de dolari, cu o companie din China.

Dată fiind apartenenţa Turciei la NATO, anunţul a ridicat sprâncene cu atât mai mult cu cât asupra companiei chineze SUA a impus sancţiuni.

Analiştii din industrie au rămas surprinşi de alegerea turcă luând în considerare că printre favorite, până în ultimul moment, se aflau două societăţi: americana Raytheon care construieşte Patriot (desfăşurate la graniţa cu Siria) şi consorţiul franco-italian Eurosam SAMP .

Decizia de a cumpăra sistemul chinezesc FD-2000 de la compania China Machinery Import and Export Corp (CPMIEC) scoate în evidenţă puterea de lobby a industriei chineze de apărare precum şi interesul geopolitic tot mai mare al noii conduceri de la Beijing în Orientul Mijlociu, o zonă strategică pentru aprovizionarea cu petrol. Ştirea subliniază, de asemenea, autonomia tot mai mare, sau provocarea deschisă, a prim-ministrului Turciei, Recep Tayyip Erdogan, împotriva partenerilor occidentali.

Recent Statele Unite ale Americii, Germania şi Olanda, în semn de solidaritate, au trimis recent două baterii de rachete Patriot şi 400 de soldaţi pentru apărarea graniţei de sud-est a Turciei - după ce guvernul de la Ankara a cerut la NATO ajutorul pentru a consolida apărarea aeriană împotriva unui posibil atac cu rachete din Siria.

Utilizarea unui sistem de rachete chineze din partea Turciei va pune probleme de compatibilitate şi, mai ales de securitate, pentru Alianţa Atlantică.

"Va fi necesară o conectare a acelor rachete în centrul NATO C2 (comandă şi control) - a relevat îngrijorată o sursă de la NATO la Bruxelles - . Cred că vor exista dificultăţi în viitor".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe