Turcia susţine că au sosit primele componente ale sistemelor ruseşti S-400

Sistemul rusesc antirachetă S-400
Sistemul rusesc antirachetă S-400 (Wikipedia.org)

Ministerul turc al Apărării a anunţat că primele componente ale sistemelor de apărare antirachetă ruseşti S-400 au fost livrate Ankarei, adăugând că livrările vor continua în următoarele zile, potrivit RFE/RL.

Acordul Ankarei cu Moscova este o sursă majoră de tensiune între Turcia şi SUA, ambele ţări fiind membre NATO.

Componentele sistemului S-400 au fost livrate vineri la baza aeriană Murted situată în apropierea capitalei turceşti Ankara, a precizat într-o declaraţie Ministerul Apărării.

Anunţul a declanşat imediat o scădere a lirei turceşti la 5,7 în faţa dolarului, de la 5,67.

„Livrarea de componente ale sistemului va continua în zilele următoare”, a declarat separat Directoratul turc al Industriei Apărării.

„De îndată ce sistemul este pregătit în totalitate va începe să fie folosit într-o manieră determinată de autorităţile relevante.”

Serviciul Federal al Rusiei pentru Cooperare Militaro-Tehnică a confirmat demararea livrărilor, în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri reporterilor că „totul este făcut în strictă concordanţă cu acordurile celor două ţări” şi că „părţile îşi vor îndeplini obligaţiile”.

SUA a declarat că, în cazul în care nu anulează acordul pentru sistemul S-400 până la 31 iulie, Turcia nu va mai putea cumpăra avioane de vânătoare stealth F-35, de nouă generaţie.

Washingtonul a cerut Ankarei să cumpere în schimb sistemul de rachete Patriot produs de americani.

Preşedintele american Donald Trump s-a întâlnit cu Erdogan în marja summitului G20 de luna trecută din Osaka, cerându-i să nu meargă mai departe cu achiziţia sistemului rusesc.

Erdogan i-a declarat lui Trump, în timpul întâlnirii lor, că predecesorul său Barack Obama nu a permis Turciei să cumpere sistemul Patriot, un echivalent al sistemului S-400.

Washingtonul a început deja procesul înlăturării Turciei din programul F-35, suspendând pregătirea piloţilor turci în SUA pentru acest avion.

Ankara intenţionează să cumpere o sută de avioane de vânătoare pentru a fi utilizate de forţele sale aeriene.