Turcia susţine că operaţiunea Scutul Eufratului din nordul Siriei s-a încheiat

Turcia a anunţat că pune capăt campaniei sale militare "Scutul Eufratului", ce se desfăşoară în apropierea regiunii de frontieră în nordul Siriei, dar nu a menţionat când îşi retrage soldaţii din ţara arabă răvăşită de război.
Mai multe tancuri turceşti ocupă o poziţie pe partea turcă a graniţei turco-siriene în apropiere de oraşul sirian Kobane.
Mai multe tancuri turceşti ocupă o poziţie pe partea turcă a graniţei turco-siriene în apropiere de oraşul sirian Kobane. (Getty Images)

Premierul turc Binali Yildirim a declarat miercuri că operaţiunea Scutul Eufratului “a fost un succes şi s-a încheiat”, dar nu a exclus posibilitatea de a iniţia operaţiuni viitoare în Siria sub un alt nume de campanie.

Turcia a lansat operaţiunea Scutul Eufratului în august 2016, în cadrul căreia soldaţii turci, dotaţi cu tancuri şi avioane de luptă, au susţinut rebelii din Armata Siriană Liberă (ASL) în acţiunile lor de a forţa grupul jihadist Statul Islamic să se retragă din regiunea frontierei turco-siriene.

Rebelii ASL au luptat, de asemenea, împotriva luptătorilor kurzi sirieni, pe care Ankara îi consideră terorişti.

“De acum înainte, dacă există ceva care ne ameninţă securitatea, fie Statul Islamic sau alt grup, dacă vom lua în considerare o altă măsură, aceea va fi o nouă operaţiune”, a precizat Yildirim.

Turcia şi SUA au susţinut diverse facţiuni rebele care luptă împotriva guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, în timp ce Rusia şi Iranul îl susţin pe Assad.

Oficialii americani şi turci au opinii diferite în ceea ce priveşte grupurile care i se opun lui Assad. Americanii susţin mulţi luptători kurzi, inclusiv Unităţile de Protecţie ale Poporului (YPG), o miliţie kurdă siriană ce face parte din Forţele Democratice Siriene.

Luptătorii jihadişti din Statul Islamic, care anterior au ocupat zone din teritoriile Siriei şi Irakului, au început să piardă teren şi, în prezent, rezistă în ultima lor fortăreaţă siriană – oraşul Raqqa – în condiţiile în care o alianţă kurdo-arabă susţinută de SUA încearcă să încercuiască oraşul pentru un atac final.

Militari turci rămân în apropierea frontierei ţării, nedezvăluind niciodată numărul soldaţilor implicaţi în operaţiunea Scutul Eufratului.

În plus, Turcia a colaborat mai strâns cu Rusia în ultimele luni, intermediind, în Kazahstan, un acord de încetare a focului şi susţinând dialogul privind pacea siriană.

În războiul sirian izbucnit în martie 2011, peste 300.000 de persoane au fost ucise şi milioane au fost nevoite să se refugieze intern şi extern, ducând la una dintre cele mai mari crize a imigraţiei în Europa de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe