Turcia, tot mai aproape să declanşeze o invazie, pe măsură ce ameninţarea teroristă ISIS creşte

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Mehmet Ali Ozcan/Anadolu Agency/Getty Images)

Oficialii americani şi-au exprimat îngrijorarea în această săptămână că o posibilă invazie turcă în Siria ar putea afecta capacitatea Statelor Unite de a învinge ISIS şi ar putea declanşa eliberarea a mii de terorişti din închisori.

"Departamentul Apărării este profund îngrijorat de escaladarea acţiunilor din nordul Siriei, Irak şi Turcia", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, într-un comunicat. "Această escaladare ameninţă progresul de ani de zile al Coaliţiei globale pentru înfrângerea ISIS în vederea degradării şi înfrângerii ISIS".

Ryder a mai susţinut că "recentele lovituri aeriene din Siria au ameninţat direct siguranţa personalului american care lucrează în Siria cu partenerii locali pentru a învinge ISIS şi pentru a menţine în custodie peste zece mii de deţinuţi ISIS".

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat în această săptămână că ţara sa ar putea desfăşura o ofensivă terestră în Siria împotriva grupurilor militare kurde, în urma unor confruntări la frontieră. Comentariile sale au fost făcute în timp ce artileria turcă a continuat să bombardeze bazele kurde şi alte ţinte din apropierea oraşelor siriene Tal Rifaat şi Kobani, potrivit Reuters.

"De câteva zile ne îndreptăm spre terorişti cu avioanele, tunurile şi armele", a menţionat Erdogan într-un discurs susţinut în nord-estul Turciei. "Cu voia lui Dumnezeu, îi vom eradica pe toţi cât mai curând posibil, împreună cu tancurile, cu soldaţii noştri".

El a afirmat anterior că operaţiunile nu se vor limita la o campanie aeriană şi ar putea implica forţe terestre. Turcia a organizat mai multe operaţiuni militare majore împotriva miliţiei kurde siriene YPG şi a militanţilor ISIS în nordul Siriei în ultimii ani.

Dar Ryder a declarat că Statele Unite au îndoieli cu privire la "acţiunile militare necoordonate" care ameninţă "suveranitatea Irakului", cerând în acelaşi timp "dezescaladarea imediată" a conflictului. În prezent, Statele Unite au aproximativ 900 de soldaţi în Siria.

"Suntem, de asemenea, îngrijoraţi de rapoartele privind ţintirea deliberată a infrastructurii civile. În timp ce solicităm detensionarea situaţiei, recunoaştem preocupările legitime ale Turciei în materie de securitate. Vom continua să discutăm cu Turcia şi cu partenerii noştri locali menţinerea acordurilor de încetare a focului", a menţionat Ryder.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, a declarat că o eventuală invazie ar putea ameninţa coaliţia pentru "degradarea şi înfrângerea" ISIS, organizaţie teroristă islamistă sunnită care a preluat controlul asupra unor porţiuni din Siria şi Irak la începutul anilor 2010. Grupul a fost în mare parte dezmembrat sub administraţia Trump, care a ordonat cu succes uciderea fostului lider Abu Bakr al-Baghdadi în 2019.

Aceasta vine în contextul în care comandantul Forţelor Democratice Siriene (FDS), susţinute de SUA, a declarat pentru Axios că America are o "datorie morală" în urma declaraţiilor lui Erdogan despre o ofensivă terestră.

"Cred că, odată ce ei [Turcia] vor vedea că nu există o opoziţie puternică din partea principalilor actori, vor merge mai departe", a declarat miercuri Mazloum. "Credem că reacţiile nu sunt încă suficiente pentru a-i opri pe turci să lanseze această operaţiune".

Luni, Turcia a declarat că YPG (Unităţile de Apărare a Poporului n.r.) a ucis două persoane în atacuri cu mortiere din nordul Siriei, în urma operaţiunilor aeriene turceşti împotriva miliţiei kurde în weekend şi a unui atac mortal cu bombă la Istanbul cu o săptămână mai devreme.

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a promis că va continua operaţiunile împotriva militanţilor, reînnoind apelurile către aliatul NATO, Washingtonul, de a nu mai sprijini forţele kurde siriene pe care Ankara le cataloghează drept o aripă a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup marxist scos în afara legii.

"Le spunem tuturor partenerilor noştri, în special Statelor Unite, la toate nivelurile, că YPG este egal cu PKK şi persistăm cu cererea noastră ca aceştia să înceteze orice fel de sprijin pentru terorişti", a afirmat Akar, într-un discurs în faţa unei comisii parlamentare.

Comandamentul Central al SUA, care supraveghează trupele din Siria, a confirmat pentru Vocea Americii că Turcia a efectuat marţi un atac aerian.

"Turcia continuă să sufere o ameninţare teroristă legitimă, în special în sud", a declarat reporterilor John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, la începutul acestei săptămâni. "Cu siguranţă au tot dreptul să se apere pe ei înşişi şi pe cetăţenii lor".

Dar Kirby a spus că Pentagonul crede că propunerea lui Erdogan va face mai mult rău decât bine pe termen lung.

"Ar putea forţa o reacţie din partea unora dintre partenerii noştri din FDS care ar limita, ar constrânge capacitatea lor de a continua să lupte împotriva ISIS... este încă viabilă ca ameninţare", a adăugat el.

Peste 40.000 de persoane au fost ucise în luptele dintre PKK, formaţiune de stânga, şi statul turc, care au început în 1984. Turcia, Statele Unite şi Uniunea Europeană desemnează PKK ca fiind un grup terorist.

Turcia, un membru de lungă durată al NATO, a considerat mult timp PKK şi YPG ca fiind o singură entitate, în timp ce Statele Unite şi ceilalţi aliaţi ai săi nu o fac.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe