Turcia: Un judecător decide "decapitarea" a trei zgârie-nori din Istanbul

Moscheea Albastră, Oraşul vechi, Istanbul, Turcia
Moscheea Albastră, Oraşul vechi, Istanbul, Turcia (Staton R. Winter / Getty Images)

După "pasul greşit", destul de grav, făcut de primarul Kadir Topbas în încercarea de a elimina micul parc Gezi şi copacii săi seculari din inima Piaţei Taksim din Istanbul, acum pendulul se leagănă în direcţia opusă.

Cu o decizie fără precedent în Turcia, miercuri 4 decembrie, un tribunal din Istanbul a ordonat "decapitarea" a trei zgârie-nori aflaţi încă construcţie, pe malul european al megalopolisului de pe Bosfor, deoarece strică "peisajul istoric" al oraşului din spatele splendidelor cupole ale Sf. Sofia, minaretelor Moscheii Albastre şi acoperişurilor palatului-muzeu Topkapî.

Zgârie-norii nu lipsesc din Istanbul, dar sunt bine ascunşi în spatele dealurilor de pe Bosfor şi concentraţi în noile zone, spre cartierul Levent, de exemplu, în cartierul din zona Beşiktaş, la nord de Cornul de Aur, sau la Maslak. Levent este casa celui mai înalt zgârie-nori din Turcia, Istanbul Sapphire, de 261 de metri.

Dar atunci, ce a decis judecătorul? Şi de ce atât de multe controverse? Judecătorul de la a Patra Curte Administrativă din Istanbul a dat timp 30 de zile juntei metropolitane condusă de primarul Kadir Topbas, din partidul islamic AKP al prim-ministrului Recep Tayyip Erdogan, să înceapă demolarea etajelor superioare ale celor trei zgârie-nori din complexul rezidenţial Onalti Dokuz, în construcţie în districtul Zeytinburnu.

Cele trei turnuri, a căror structură este deja aproape finalizată, au respectiv 37, 32 şi 27 de etaje. Toate cele care sunt vizibile în spatele minaretelor de la Moscheea Albastră vor fi dărâmate, conform Curţii.

Jocul este încă deschis. Municipalitatea şi Întreprinderea de Construcţii Astay Gayrimenkul au la dispoziţie 30 de zile pentru a face recurs la apel, cu efect suspensiv de executare a apelului (regulă procedurală care nu îngăduie punerea în executare a hotărârii primei instanţe până la soluţionarea apelului n.tr.). Potrivit ziarului turc Radical permisiunea pentru a construi cele trei turnuri, în ciuda înălţimii lor cu adevărat în contradicţie excesivă cu standardele de protecţie a peisajului istoric al oraşului, a fost acordată printr-o decizie unanimă de către consiliul municipal din Istanbul. O hotărâre care va declanşa controverse.

Avocatul Cihat Gökdemir, cel care a fost la originea apelului victorios care a dus la decizia de "decapitare" a turnurilor, a declarat ziarului că va cere ca membrii consiliului municipal responsabili să suporte individual costurile pe care le va aduce operaţiunea.

Marile demonstraţii anti-guvernamentale de la Gezi Pak din luna iunie, care apoi au cuprins întreaga ţară, au pornit de la un protest împotriva „îmbrăcării” în ciment a oraşului care se desfăşoară la Istanbul şi a speculaţiilor imobiliare sălbatice care au afectat oraşul în ultimii ani.

În Turcia, în luna martie vor avea loc alegerile administrative iar în Istanbul va fi probată popularitatea lui Erdogan şi a partidului său AKP, acuzat de laici şi de tineri de a fi prea autoritar în materie de drepturile omului, de respect faţă de minorităţi şi în materie de edificare a construcţiilor şi de respect pentru parcurile publice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe