Turn de birouri “fantomă” tulbură liniştea Bisericii Armenească din Capitală. Pe timp de furtună, se desprind bucăţi de tablă

(b365.ro)

Din anul 2009 de când a luat foc, un bloc de birouri fantomatic cu 19 etaje, un mamut straniu, domină cea mai veche zonă a oraşului Bucureşti, cartierul Armenesc. Este lipit la modul propriu de casa parohială şi de muzeul bisericii Armeneşti şi pare că aşteaptă ceva, liniştit şi ameninţător. E numai sticlă şi oţel, ars de soare în verile caniculare şi sumbru în lunile întunecate de iarnă. Nu lucrează nimeni acolo, nu se întâmplă nimic. În turnul oţelit nu stă nimeni. Nu este nici reparat, nici demolat. Spre indignarea preoţilor armeni care se trezesc cu table de trei metri în curtea bisericii, atunci când bate vântul puternic, relatează b365.ro.

Potrivit sursei citate, se pare că dintotdeauna turnul Millenium Business Center a fost “blestemat”. Ridicarea lui s-a întâmplat în plină apocalipsă imobiliară, în anii 2000 când se construia haotic în zonele protejate din Bucureşti.

Locuitorii cartierului armenesc s-au trezit cu o măgăoaie lipită chiar de anexele bisericii Armeneşti, monument istoric interbelic, opera arhitectului Dimitrie Maimarolu. În anul 2009, după numai patru ani de funcţionare, Millenium Business Center a luat foc. Pentru comunitatea armenească a fost o tragedie.

Acoperişul casei parohiale a fost cuprins de flăcări, fragmente de panouri au căzut în curte, chiar în timpul vizitei ministrului de externe armean, fără să producă victime. Bannere cu slogane împotriva Millenium Business Center puteau fi văzute până nu demult pe gardul bisericii. Acum, au fost înlocuite cu cele în care armenii se roagă pentru pace în Nagorno-Karabakh.

Anul 2021 găseşte Biserica Armenească din Bucureşti în proces cu proprietarul clădirii. Necazurile preoţilor nu au luat sfârşit, fantoma din coasta lor le face în continuare probleme. Incendiul din 2009 a afectat structura de rezistenţă a bisericii, experţii au descoperit fisuri în altar chiar şi în anul 2020. În plus, preoţii nu ştiu niciodată ce poate să vină de sus. Tablă, bucăţi din faţadă, orice e posibil atunci când este furtună.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne