Tusk susţine că există un “loc special în iad pentru cei care au promovat Brexitul fără un plan”

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk (Joe Klamar/AFP/Getty Images)

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declanşat miercuri un val de controverse afirmând că există un “loc special în iad pentru cei care au promovat Brexitul fără un plan”.

Tusk a făcut comentariile la o conferinţă de presă în Bruxelles, după o întâlnire cu premierul irlandez Leo Varadkar, potrivit Euronews.

De asemenea, remarcile au fost făcute în timp ce premierul britanic Theresa May depune mari eforturi pentru a convinge Parlamentul ţării să aprobe acordul pentru Brexit, care a fost negociat de ea cu Bruxelles-ul.

În plus, aceste remarci indică o fisurare a relaţiilor dintre Londra şi Bruxelles cu doar câteva săptămâni înainte ca Marea Britanie să iasă din UE, în 29 martie.

La sfârşitul conferinţei de presă, premierul irlandez a observat că Tusk a fost atenţionat: “Britanicii vă vor face probleme pentru acest lucru”, la care Tusk a dat din cap şi a râs.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a afirmat că Tusk ar trebui întrebat “dacă el consideră că acest tip de limbaj poate ajuta”.

“Am avut o campanie intensă şi aprinsă pentru referendum în această ţară. În cel mai mare exerciţiu democratic din istoria noastră, oamenii au votat pentru ieşirea din UE”, a precizat purtătorul de cuvânt, adăugând că acum atenţia este plasată asupra modului în care poate ieşi Marea Britanie din bloc “într-o manieră ordonată”.

Tusk a reiterat remarcile pe Twitter, declanşând imediat mii de reacţii ale susţinătorilor, precum şi a criticilor.

O reacţie a venit din partea lui Nigel Farage, un susţinător împătimit al Brexitului. “După Brexit, vom scăpa de bătăuşii nealeşi şi aroganţi ca tine şi ne vom conduce propria ţară. Pentru mine asta pare mai mult a fi un paradis”.

Varadkar, care a vizitat Bruxelles-ul cu o zi înaintea sosirii premierului May şi în condiţiile în care Irlanda urmăreşte să îşi protejeze interesele în cadrul blocului, a declarat că acordul pentru Brexit încheiat anul trecut este “cel mai bun acord posibil”.

Tusk a afirmat că a abandonat speranţa că Brexitul ar putea fi oprit şi a precizat miercuri că prioritatea este acum aceea de a evita un “fiasco” în 50 de zile, în cazul în care Marea Britanie va ieşi din bloc fără un acord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe