Ucraina anunţă semnarea unui armistiţiu cu forţele separtiste

Petro Poroşenko, 5 iunie 2015
Petro Poroşenko, 5 iunie 2015 (Carsten Koall/Getty Images)

Guvernul ucrainean şi liderii forţelor separatiste au semnat un protocol preliminar pentru începerea unui armistiţiu, a anunţat, vineri, preşedintele Petro Poroşenko, relatează BBC.

Cele două părţi, care s-au reunit în capitala Belarus, Minsk, au fost de acord ca armistiţiul să înceapă la ora 15:00 (GMT). Totuşi, rebelii au declarat că armistiţiul nu a schimbat politica lor de a milita pentru separarea de Ucraina.

Rusia continuă să nege că trimite soldaţi şi armament în Ucraina, în ciuda fapului că NATO susţine că există dovezi copleşitoare care arată contrariul.

Discuţiile din Minsk, capitala Belarusului, i-au implicat pe fostul preşedinte ucrainean, Leonid Kucima, ambasadorul rus în Ucraina Mihail Zurabov şi liderii aşa numitelor ”republici populare” din Doneţk şi Lugansk.

Heidi Tagliavini, reprezentantul OSCE din grupul de negocieri trilaterale, a declarat că protocolul conţine 12 puncte, ”cel mai important” fiind acordul de încetare a focului.

Planul include stoparea tuturor ”operaţiunilor active” ale armatei ucrainene şi a forţelor pro-Rusia, monitorizarea internaţională a armistiţiului, schimbul necondiţionat de prizonieri şi coridoare de ajutor umanitar.

Vineri dimineaţă, conflictele dintre forţele ucrainene şi forţele separatiste continuau.

Anunţul a venit după rapoartele care arătau continuarea conflictelor în estul Ucrainei. Atacurile de artilerie şi mortare au fost resimţite şi în Doneţk, principala bază a forţelor separatiste din estul Ucrainei.

Ucraina a anunţat că forţele sale încearcau să respingă o ofensivă majoră a forţelor separatiste care doresc să captureze oraşul Mariupol. Portul strategic de la Marea Azov se află pe ruta principală dintre Rusia şi peninsula ucraineană Crimeea, care a fost ocupată de Rusia din luna martie.

”Artileria noastră a ajuns şi este desfăşurată împotriva rebelilor”, a declarat primarul din Mariupol, Iuri Kotlubei.

Comandantul miliţiilor voluntare din Azov, Andrii Biletski, a declarat că a eliberat printr-o contraofensivă unele teritorii ocupate de forţele pro-ruse, care avansase joi la numai cinci kilometri de Mariupol.

”Am adus artilerie suficientă şi întăriri” pentru a apăra portul împotriva agresiunii ruse, a declarat acesta,.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Andrii Lisenko, a anunţat că aproximativ 2.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi până acum în conflictul din Ucraina.

Mariupol a devenit principala cauză de îngrijorare a Ucrainei după ce forţele ruse au avansat din bazele lor din nord, la sfârşitul lunii august, după ce au primit sprijinul armatei ruse.