Ucraina: 'Divizarea ţării va duce la un război civil între ruşi şi ucraineni' (oficial OSCE)

Lambero Zannier, secretar general OSCE
Lambero Zannier, secretar general OSCE (Epoch Times România)

Lamberto Zannier, secretarul general al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), este de părere că Ucraina are nevoie de relaţii bune cu Rusia, dar şi de o relaţie bună cu UE.

'Ne-am întors la o logică care aminteşte de logica Războiului Rece în care erau definite liniile şi domeniile de influenţă. Iar în cazul Ucrainei este periculos, pentru că poate destabiliza total ţara', susţine Lamberto Zannier într-un interviu publicat vineri de ziarul El Pais.

Zannier este secretarul general al OSCE, un organism care s-a născut ca forum de dialog Est-Vest, când încă nu exista Tratatul de la Varşovia şi care s-a deschis ţărilor provenite din desfiinţarea URSS - inclusiv Rusia şi Ucraina - şi care încearcă acum să menţină un rol de aplanare în faţa anexării Crimeii şi tensiunilor puternice din Ucraina.

'Este necesar un dialog cuprinzător în Ucraina, cu un angajament şi discuţii între ucrainofoni şi rusofoni', susţine Zannier, care a vizitat Madridul la începutul săptămânii. OSCE menţine o misiune în această ţară - Rusia a împiedicat accesul OSCE în Crimeea - şi intenţionează să supravegheze alegerile din 25 mai.

'Ucrainenii sunt cei care trebuie să decidă ceea ce vor. Reforma Constituţiei ar fi un element important', susţine diplomatul italian.

Referitor la anexarea Crimeii, Zannier avertizează că este vorba 'de o temă pe care Ucraina însăşi trebuie să o rezolve'. 'Sper să nu se facă din Crimeea un model de soluţie pentru alte teme similare din vechiul spaţiu sovietic', a spus el, făcând aluzie printre altele la Transnistria (Republica Moldova).

'Dacă se pune în balanţă autodeterminarea, protecţia suveranităţii şi integritatea statelor, intrăm pe un teritoriu periculos', explică el. 'Trebuie să lucrăm pentru a evita o agravare a situaţiei în Ucraina, pentru că putem asista la evenimente foarte periculoase. Lucrurile nu evoluează în mod liniştitor', asigură oficialul OSCE.

'Ucraina este o ţară care are nevoie de relaţii bune cu Rusia, dar şi de o relaţie bună cu UE. Ar trebui să găsească spaţiu pentru a dezvolta relaţii cu ambele părţi', susţine Lamberto Zannier.

Dacă ucrainenii duc prea departe o agendă în detrimentul celeilalte - cea a UE sau a Rusiei - acest lucru poate provoca o diviziune şi ar crea o tensiune enormă. S-ar putea vorbi chiar de un posibil război civil', conchide el.