Ucraina expulzează un diplomat belarus pe fondul unui scandal privind spionajul

Ambasada ucraineană din Minsk, Belarus.
Ambasada ucraineană din Minsk, Belarus. (Wikipedia.org)

Ucraina a expulzat un diplomat belarus pe fondul unui scandal legat de spionaj care se derulează între cele două state vecine.

Mariana Betsa, purtătoare de cuvânt a Ministerului ucrainean de Externe, a declarat marţi că un diplomat belarus a fost declarat persona non grata şi expulzat din Ucraina, ca răspuns la decizia guvernului belarus din ziua precedentă de a-l expulza pe Igor Skvorţov, diplomat la ambasada ucraineană din Minsk.

Numele diplomatului belarus expulzat nu a fost publicat.

Andrei Şupliak, purtător de cuvânt al Ministerului belarus de Externe, a refuzat să comenteze declaraţia Marianei Betsa.

Oficiali belaruşi au declarat luni că Skvorţov a fost aparent implicat în spionaj.

Potrivit declaraţiei guvernului din Minsk, Skvorţov ar fi coordonat “activităţile de spionaj” ale jurnalistului ucrainean Pavlo Şaroiko, pe care autorităţile belaruse l-au acuzat că este agent al spionajului militar, acuzaţie negată de Kiev.

Arestarea lui Şaroiko a fost raportată pentru prima dată în 17 noiembrie de Zurab Alasania, directorul televiziunii publice din Ucraina.

Grupul pentru drepturile omului Carta97 din Belarus i-a citat pe colegii lui Şaroiko afirmând că acesta a scris ştiri legate stadiul cercetărilor privind căutarea lui Pavlo Hrib - un cetăţean ucrainean de 19 ani - care a dispărut în Belarus după ce a fost arestat. Ulterior, s-a aflat că Hrib a fost trimis în Rusia, unde a fost acuzat de comitere de infracţiuni care au legătură cu terorismul.

Luni, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko l-a concediat pe Vladimir Sinkevici, directorul adjunct al serviciului ucrainean de informaţii externe.

Relaţiile dintre Rusia, Belarus şi Ucraina s-au tensionat de când Moscova a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi a decis să susţină separatiştii înarmaţi din estul Ucrainei în aprilie 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe