Ucraina extinde ancheta împotriva fraudelor comise de Burisma

Joe Biden (st) şi fiul său, Hunter Biden
Joe Biden (st) şi fiul său, Hunter Biden (Screenshot)

Ucraina şi-a extins ancheta împotriva fondatorului companiei Burisma pentru a include suspiciunea de delapidare de fonduri ale statului, a declarat miercuri procurorul general Ruslan Riaboshapka.

Burisma se află în centrul unei anchete care ţinteşte la destituirea preşedintelui american Donald Trump - care este acuzat de adversarii săi politici că ar fi presat preşedintele ucrainean să deschidă o anchetă împotriva lui Joe Biden, candidat la prezidenţialele din 2020, în schimbul unui ajutor american către Ucraina în valoare de câte sute de milioane USD

Trump doreşte ca Ucraina să lanseze o anchetă asupra fostului vicepreşedinte Joe Biden şi a fiului său Hunter, care a fost membru al consiliului de administraţie la Burisma în perioada 2014-2019, deşi nu avea nicio experienţă în domeniu.

Procurorul care a anchetat Burisma este Konstantin Kulik, care l-a întâlnit anterior pe avocatul personal al lui Trump, Rudy Giuliani, pentru a discuta acuzaţiile împotriva celor doi membri ai familiei Biden.

După ce a preluat funcţia la sfârşitul lunii august, Riaboshapka a lansat un audit larg al cazurilor penale pentru a vedea dacă au fost conduse corect. Treisprezece dintre ele au legătură cu fondatorul Burisma, Mikola Zlocevski, a declarat Riaboshapka jurnaliştilor în cadrul unui briefing miercuri.

Compania Burisma nu a comentat evoluţia.

Predecesorii lui Riaboshapka au condus o serie de investigaţii asupra lui Zlocevski, fostul ministru al Ecologiei şi Resurselor Naturale, care este unul dintre multimilionarii ucraineni conectaţi atât cu Viktor Ianukovici, cât şi cu oamenii noii puteri.

Acuzaţiile se referă la neplata de impozite, spălare de bani şi licenţe acordate Burisma în perioada în care Zlocevski a fost ministru.

Riaboshapka a spus că Zlocevski este acum suspectat de „furtul fondurilor guvernamentale la scară deosebit de mare”, dar nu a furnizat dovezi sau detalii.

Riaboshapka a furnizat amănunte despre noua evoluţie după ce a fost întrebat în legătură cu un document de la parchetul general, care a fost scurs miercuri la o conferinţă de presă separată de către trei parlamentari.

Documentul, dintre care doar o parte a ajuns la public, arăta că Kulik îl suspecta pe Zlocevski de infracţiuni, inclusiv deturnarea a 800 de milioane de hrivni (33 milioane USD), aparţinând Băncii Centrale.

Ancheta este în aşteptare, deoarece autorităţile ucrainene nu pot stabili unde se află Zlocevski.

Banca centrală nu a răspuns unei cereri de comentarii.

Rudolf Giuliani, unul dintre avocaţii lui Trump, declarase anterior pentru Reuters că l-a cunoscut pe Kulik la Paris. El a spus că la acea şedinţă Kulik a exprimat acuzaţii potrivit cărora, în 2016, Joe Biden, în calitate de vicepreşedinte, a încercat să-l concedieze pe procurorul de atunci al Ucrainei, Viktor Şokin, pentru a-l opri să investigheze Burisma.

Biden l-a acuzat pe Giuliani că „vehiculează teorii conspiraţioniste” false.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe