Ucraina: fostul preşedinte georgian Şaakaşvili şi alţi 35 de străini declaraţi persona non grata

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili.
Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili. (VANO SHLAMOV / AFP / GettyImages)

Fostul preşedinte georgian Mihail Şaakaşvili şi alţi 35 de cetăţeni străini de naţionalitate georgiană, americană şi germană acuzaţi de 'destabilizarea' situaţiei din Ucraina au fost declaraţi persona non grata de către autorităţile ucrainene, a declarat, marţi, pentru cotidianul Kommersant un deputat al partidului la putere, transmite AFP.

Deputatul Oleg Ţarev din Partidul Regiunilor, al preşedintelui Viktor Ianukovici, a declarat că MAE ucrainean şi serviciile speciale din Ucraina (SBU) au dat curs cererii sale de a interzice accesul în Ucraina a 36 de cetăţeni care 'sunt suspectaţi că sfătuiesc opoziţia ucraineană cum să destabilizeze situaţia din ţară'.

Contactat de AFP, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene Vassyl Zvarytci a declarată că este la curent cu cererea lui Ţarev şi a subliniat că decizia revine SBU.

Potrivit agenţiei franceze de presă, SBU nu au putut fi contactate marţi dimineaţa.

Aflat printre cei declaraţi persona non grata, fostul preşedinte georgian Mihail Şaakaşvili s-a deplasat în Ucraina la începutul lunii decembrie pentru a se întâlni cu liderii opoziţiei şi s-a adresat manifestanţilor proeuropeni adunaţi în Piaţa Independenţei din Kiev.

Preşedintele ucrainean a avertizat săptămâna trecută Occidentul împotriva oricărui 'amestec' în criza politică din Ucraina, unde opoziţia pro-europeană contestă în stradă de mai bine de o lună regimul acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe