Ucraina: Ianukovici siropos, admite că a făcut "greşeli pe care fiecare putere le face"

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici.
Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici. (ALEXANDER KLEIN / AFP / Getty Images)

Adresându-se ucrainenilor într-un mesaj difuzat pe site-ul preşedinţiei de la Kiev in această după-amiază, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a acuzat opoziţia că, prin "ambiţiile politice ale unora din liderii săi, continuă să agraveze situaţia" în ţară, în pofida concesiilor ce i s-au făcut, recunoscând, totodată, că actuala putere a făcut "greşeli".

"Toate obligaţiile pe care noi ni le-am asumat au fost îndeplinite. Parlamentul a adoptat inclusiv legea amnistiei, care garantează libertatea participanţilor la proteste şi eliberarea acelora care au fost reţinuţi în timpul confruntărilor (cu poliţia). Cu toate acestea, opoziţia continuă să agraveze situaţia, cheamă oamenii să stea în frig, de dragul unor ambiţii politice ale unora dintre liderii săi (...). Trebuie să înţelegem că nu există viitor pentru stat şi popor dacă interesele politice ale unor grupuri sunt puse ignore presus de însăşi existenţa Ucrainei", a afirmat Ianukovici.

În mesaj, Ianukovici admite că a făcut "greşeli pe care fiecare putere le face". "În ceea ce mă priveşte, voi privi la nevoile şi aspiraţiile poporului ucrainean cu mai multă înţelegere şi bunăvoinţă, ţinând cont şi de acele greşeli pe care fiecare putere le face. Numai cine nu face nimic, nu face greşeli".

Ianukovici a făcut apel la concetăţenii săi să contribuie la restabilirea păcii şi liniştii în ţară. "Mă adresez oamenilor obişnuiţi, concetăţenilor mei, să facem totul pentru a restabili pacea şi liniştea, pentru a readuce o viaţă normală în ţară".

Potrivit unei declaraţii de pe site-ul Preşedinţiei publicată joi dimineaţă, preşedintele Ianukovici "intră în concediu medical din cauza unei boli respiratorii acute însoţite de o temperatură ridicată". Nu a fost oferită nicio indicaţie referitor la durata absenţei sale. Intrarea în concediu medical intervine înainte de a semna abrogarea unor legi represive împotriva libertăţii de întrunire şi libertăţii de exprimare, care au stârnit ample controverse în comunitatea internaţională. Abrogarea legilor fusese adoptată marţi în Parlament, cu sprijin din partea partidului la putere, aceasta reprezentând o concesie semnificativă făcută opoziţiei, dar care nu are nicio valoare dacă nu este semnată de preşedinte.

Ianukovici se confruntă cu presiuni din partea Rusiei pentru a adopta o atitudine mai dură faţă de protestatarii care se opun guvernului său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe