Ucraina întrerupe aprovizionarea cu apă a Peninsulei Crimeea

Apă de la robinet.
Apă de la robinet. (Epoch Times România)
Ca răspuns la presiunile făcute de Rusia, Kievul a întrerupt aprovizionarea cu apă a Peninsulei Crimeea. Măsura a fost anunţată sâmbătă de Serghei Axeonov, guvernatorul interimar al acestei regiuni anexate în luna martie de Rusia.

"Sabotarea din partea Ucrainei legată de limitarea aprovizionării cu apă a republicii de-a lungul canalului Crimeea-nord nu poate fi descrisă decât ca o acţiune premeditată împotriva locuitorilor Crimeei", a declarat el, citat de AFP.

"Crimeea nu va rămâne fără apă. Există planuri de urgenţă. Nu există probleme cu apa potabilă. Producătorii agricoli vor fi despăgubiţi", a asigurat Axeonov pe contul său de Twitter.

Anterior, presa din Ucraina relatase că autorităţile de la Kiev au închis ecluzele canalului Crimeea-nord, prin care apa din Nipru era dirijată către Crimeea, furnizând până la 85% din necesarul de apă al peninsulei.

Totodată, Axeonov a adăugat că se poartă negocieri cu autorităţile ucrainene pentru a găsi o soluţie, conform Itar-Tass.

Datorită poziţiei sale geografice, Crimeea este dependentă de Ucraina în ce priveşte aprovizionarea cu apă şi electricitate.

Canalul Crimeea-nord a fost construit în anii 1961-1971 şi are o lungime de 402,6 kilometri.

Presiunea Rusiei asupra Ucrainei

Senatorii ruşi au aprobat în această săptămână trimiterea unor forţe de "menţinere a păcii" în sud-estul Ucrainei, deşi nu este clar cum pot senatorii unui stat să "aprobe" incursiuni militare pe teritoriul altui stat.

Vineri, avioane ale Rusiei au încălcat în repetate rânduri spaţiul aerian ucrainean, Kievul denunţând acţiunea Kremlinului drept o provocare menită să împingă Ucraina într-un război.