Ucraina: Niciuna dintre părţi nu vrea să cedeze aeroportul din Doneţk

(SEBASTIEN BOZON / AFP / Getty Images)

Chiar dacă tunurile trag mai rar pe linia frontului în Ucraina, există un punct strategic pe care cele două părţi sunt decise să nu-l cedeze: aeroportul din Doneţk, comentează miercuri France Presse.

În timp ce măsuri de calmare a tensiunilor, precum retragerea artileriei grele la 15 km de o parte şi de altă, au început să fie aplicate, luptele continuă fără încetare lângă aeroportul capitalei Donbasului, unde au fost suplimentate forţele guvernamentale ucrainene.

Ei sunt aproape încercuiţi de rebelii proruşi care deţin oraşul şi împrejurimile sale, după ce au eşuat în luna mai să cucerească aerogara. Forţele Kievului nu sunt aprovizionate decât printr-o fâşie de teren îngustă, care îi leagă de satul Avdiivka, situat la nord de pista de zbor.

Marţi dimineaţă, printr-o violare flagrantă a încetării focului, obuze de tancuri şi lungi rafale erau trase în apropiere de incinta instalaţiei aeroportuare de unde se ridicau coloane de fum negru.

În ajun, un ofiţer al serviciilor de informaţii militare ale rebelilor, întors dintr-o misiune de observare din 'ţara nimănui' între liniile combatanţilor declara pentru AFP: 'Când ei trag, noi replicăm, pentru a arăta că suntem acolo. Ei sunt foarte bine înarmaţi, au tancuri T-74, lansatoare de rachete multiple. Nu avem tot ce ne trebuie pentru a-i alunga'.

Rebelii, care au fost scoşi din aeroport după ce pătrunseseră în interior timp de câteva ore la sfârşitul lunii mai, au subliniat întotdeauna importanţa pe care acesta o are pentru ei. 'El este pe teritoriul nostru', a declarat agenţiei franceze de presă unul dintre liderii autoproclamatei 'republici populare' Doneţk, Andrei Purghin. Deci nici nu se pune problema unei retrageri pe acest front al armelor grele la 15 km, ceea ce ar însemna să ridice asediul.

Dar în lipsa unui sprijin mai susţinut din Rusia, ei par să fi înţeles că aeroportul şi pista sunt prea bine fortificate şi apărate pentru a fi cucerite.

Pe contul de internet al grupului 'Miliţienii din Novorossia', care laudă forţele proruse şi le asigură propaganda, un autor a publicat acest mesaj luni: 'Acest aeroport este o capodoperă a epocii sovietice. Abundă în buncăre, tuneluri, echipate pentru a rezista unui atac nuclear. El are de două ori mai mult decât tot ce este nevoie: apă, guri de evacuare, generatoare diesel, ventilaţie. Noi nu avem materialul necesar pentru a-l cuceri'.

'Cei care cred că îi putem înfometa pe paraşutiştii ucraineni de acolo se înşeală', adaugă autorul anonim, sub o fotografie a misteriosului şef rebel Igor Strelkov, despre care mulţi sunt cei care asigură că el este colonel în armata rusă. 'Ei au cu ce să reziste şi noi nu reuşim să le tăiem linia de aprovizionare în pofida tuturor tentativelor noastre. Aeroportul din Doneţk nu este doar o aşchie în piciorul nostru, ci o teribilă durere de cap'.

Pentru autorităţile ucrainene, care au ordonat forţelor lor din unele locuri din regiunea Doneţk să-şi replieze artileria şi să abandoneze poziţii prea izolate şi dificil de apărat, ca de exemplu în apropiere de satul Kommunar, este de asemenea de neimaginat să abandoneze o instalaţie atât de vitală pe care ar putea să aterizeze avioane-cargo, al căror conţinut să le rămână necunoscut.

Orice ar fi, instalaţiile aeroportuare au avut deja mult de suferit: turnul de control este ciuruit de lovituri, deschis tuturor vânturilor, geamurile sunt sparte, terminalul din sticlă şi oţel, construit cu mari cheltuieli în 2012 cu ocazia Cupei Europei la Fotbal din care o semifinală s-a jucat la Doneţk, este în parte prăbuşit. Din clădirea cu şapte etaje care putea primi peste 3.000 de pasageri nu a mai rămas pe alocuri decât o carcasă calcinată. Site-ul internet al aeroportului precizează că funcţionarea instalaţiilor este 'temporar suspendată'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe