Ucraina: Petro Poroşenko, pe teren minat

(SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Bine primit de diplomaţii occidentali, noul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, şi-a făcut o prioritate din normalizarea cât mai rapidă a situaţiei din estul ţării, scrie cotidianul francez Le Figaro.

Ucraina pare să-şi fi tras sufletul, luni, după alegerea lui Petro Poroşenko, creditat cu peste 54% din voturi în alegerile prezidenţiale anticipate, iar ţara doreşte să creadă în vremuri mai bune. Capitalele occidentale au salutat victoria netă a acestui bărbat de 48 de ani, garant, după cum speră Parisul, al unei 'stabilizări politice şi redresări economice'.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care a trimis aproape 1.200 de observatori la acest scrutin, l-a calificat 'în totalitate conform normelor democratice', dându-i 'binecuvântarea' noului preşedinte.

Moscova, acuzată că i-ar înarma pe separatiştii din Donbas, s-a declarat deschisă 'dialogului'. Acesta trebuie să fie 'pragmatic, stabilit pe picior de egalitate, bazat pe respectarea tuturor acordurilor, în special în domeniile comercial, economic şi gazier', a precizat ministrul afacerilor externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

Chiar şi preşedintele destituit, Viktor Ianukovici, a declarat, din adâncurile exilului său din Rostov-pe-Don, de unde, după cum suspectează unii, şi-ar pregăti revanşa asupra revoluţionarilor din Euromaidan, că va 'respecta' alegerea poporului ucrainean.

Întărit de succesul său electoral, succesorul lui Ianukovici, Petro Poroşenko, s-a prezentat în chipul unei persoane reunificatoare, închis în faţa insurgenţilor, însă deschis contactelor cu Kremlinul, care, după cum se spune, 'nu se vor rezuma la o strângere de mână'. 'Cei care refuză să depună armele sunt terorişti şi cu teroriştii nu se negociază. Aceştia nu dau doi bani pe federalizare, pe limba rusă, obiectivul lor este să transforme Donbasul în Somalia', a declarat Poroşenko, anunţând continuarea operaţiunilor antiteroriste, care vor fi 'mai scurte şi mai eficace', şi exprimându-şi speranţa că Rusia 'va susţine abordarea sa'.

La rândul său, noul primar al Kievului, fostul boxer Vitali Kliciko, ales şi el duminică, a promis că baricadele care se înalţă încă în centrul capitalei ucrainene vor fi demontate. Aceasta a fost una dintre cererile implicite formulate în acordul de la Geneva.

Diplomaţia trebuie să ţină pumnii strânşi, în condiţiile în care Petro Poroşenko, a cărui victorie nu a dat naştere niciunui entuziasm popular, nu va beneficia de nicio stare de graţie. Oficial, candidatul nu va fi învestit preşedinte imediat.

Între timp, televiziunile difuzau luni imagini cu elicoptere ucrainene ce încercau să reia controlul asupra aeroportului din Doneţk, ocupat de separatişti înarmaţi. Chiar dacă Moscova a dat semne de deschidere, oricine ştie că drumul diplomatic este unul lung şi minat, subliniază cotidianul francez.

'În cel mai bun caz, va fi nevoie de cel puţin şapte luni pentru a stabiliza situaţia', afirmă un diplomat occidental, amintind de hapurile amare pe care Kievul urmează să le înghită: federalizarea sau larga autonomie a regiunilor estice, absorbţia şocului economic provocat de condiţiile asociate acordării împrumutului din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI), printre care şi o majorare substanţială a preţului la gaz...

Potrivit Le Figaro, Parisul este îngrijorat de puterea militară a Moscovei, fără a crede totuşi că Rusia 'deţine controlul asupra întregii situaţii' din Donbas. 'Chiar dacă retorica rusă s-a schimbat în aceste ultime zile, priorităţile vor rămâne aceleaşi, iar normalizarea situaţiei din Ucraina nu face parte dintre ele', este de părere Maria Lipman, expertă în cadrul Centrului Carnegie din Moscova.

Prin urmare, ucrainenii vor mai cunoaşte încă vremuri dificile, conchide Le Figaro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe