Ucraina: Ratificarea Acordului de asociere cu UE; statut special pentru unele zone din Est

Parlamentul ucrainean (Rada Supremă).
Parlamentul ucrainean (Rada Supremă). (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral) urmează să ratifice marţi Acordul istoric de asociere la Uniunea Europeană, care marchează ieşirea Ucrainei de pe orbita Rusiei, în timp ce armistiţiul este grav ameninţat, armata ucraineană şi separatiştii proruşi acuzându-se reciproc de încălcarea acestuia, relatează France Presse.

În paralel, Parlamentul European are programată ratificarea acestui acord, care include deopotrivă aspecte politice şi economice, la mijlocul zilei de marţi, la sediul său din Strasbourg (Franţa).

Această ratificare este parţial umbrită de amânarea intrării în vigoare a Acordului de liber-schimb pentru sfârşitul anului 2015, perioadă în care europenii ar urma sa continue discuţiile cu Moscova asupra acestui document împotriva căruia Rusia se opune cu fermitate.

În teren, armistiţiul fragil se menţine cu greu, tirurile au continuat luni la marginea aeroportului din Doneţk, după ce duminică şase civili au fost în această capitală regională, într-un bombardament asupra bastionului separatist, în cea mai sângeroasă zi din estul Ucrainei după intrarea în vigoare a armistiţiului.

Referitor la tirurile de luni, un purtător de cuvânt militar a afirmat că rebelii vizează poziţii ale forţelor ucrainene, care controlează aeroportul, dar fără a reuşi să-i facă să se retragă.

În acest context care profilează o nouă escaladare în teren, parlamentul ucrainean urmează să examineze marţi două puncte cruciale ale protocolului de încetare a focului încheiat de Kiev şi rebeli la 5 septembrie: o lege a amnistiei şi o lege care prevede 'statut special' care ar asigura o mai mare autonomie pentru regiunile separatiste rusofone Doneţk şi Lugansk.

Potrivit preşedinţiei, proiectul de lege îi exonerează de urmărire penală şi administrativă pe rebeli, cu excepţia celor care se fac responsabili de 'crime, violuri şi terorism'. Conform presei ucrainene, sunt de asemenea excluşi de la această amnistie cei responsabili de doborârea avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care s-a prăbuşit la 17 iulie, cu 298 de persoane la bord, în apropiere de Doneţk.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a propus luni Radei Supreme un proiect de lege privind acordarea unui statut special pentru 'mai multe zone din Donbas' (sud-estul Ucrainei), a informat publicaţia ucraineană Ukrainska Pravda, sugerând astfel că de acest 'statut special' se vor bucura doar unele zone, nu cele două regiuni pe ansamblu.

Această lege prevede crearea unui guvern autonom provizoriu în câteva zone din regiunile Doneţk şi Lugansk pentru o perioadă de trei ani, care ar urma sa-şi înceapă activitatea cât mai curând posibil după adoptarea legii; autorizarea utilizării libere a limbii ruse în aceste zone; amnistierea participanţilor la ostilităţile din Donbas şi organizarea unor alegeri locale anticipate la 9 noiembrie. Rebelii revendică însă independenţa.