Ucraina şi-a închis temporar graniţa cu Rusia; Decizie cvasisecretă cu măsuri urgente în domeniul securităţii

(photos.com)

Ucraina şi-a închis joi temporar frontiera cu Rusia, în baza unei decizii a Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare cu privire la o serie de măsuri urgente privind întărirea capacităţii de apărare a ţării, care a intrat în vigoare imediat după promulgarea sa prin decret de către preşedintele Petro Poroşenko, informează agenţia ucraineană de presă Unian.

Documentul stipulează închiderea temporară a tuturor punctelor de control la frontiera de stat între Ucraina şi Federaţia Rusă, indiferent că este vorba de vehicule, mijloace de transport maritim sau pietonal.

În plus, potrivit documentului, Consiliul pentru Securitatea Naţională şi Apărare recomandă guvernului să adopte măsuri pentru delimitarea unilaterală a frontierei de stat între Ucraina şi Federaţia Rusă şi să asigure amenajarea corespunzătoare a graniţei între cele două ţări.

Decizia Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare (din 28 august 2014) 'Cu privire la măsuri urgente vizând securitatea ţării şi creşterea capacităţii ei de apărare' are un caracter semiconfidenţial, astfel doar unele prevederi ale sale au fost postate pe site-ul preşedinţiei de la Kiev.

La 28 august, Consiliul a decis reluarea din toamnă a recrutării pentru serviciul militar în forţele armate şi a însărcinat Ministerul de Externe să înceapă consultări cu ţările semnatare ale Memorandumului de la Budapesta privind situaţia din sud-estul Ucrainei. MAE al Ucrainei urmează să contacteze de asemenea Consiliul Securităţii ONU, NATO, UE şi OSCE şi partenerii strategici pentru a le solicita sprijin.