Ucraina: Start în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate

Parlamentul ucrainean (Rada Supremă).
Parlamentul ucrainean (Rada Supremă). (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Campania electorală pentru Rada Supremă a luat startul, oficial, în Ucraina, informează Unian.ua.

Alegerile parlamentare anticipate sunt programate pentru 26 octombrie: 225 de deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid şi 213 - în circumscripţii uninominale. În viitorul parlament al Ucrainei vor exista mai puţini deputaţi, dat fiind că alegerile nu vor putea fi organizate în Crimeea anexată de Rusia.

Locuitorii Crimeii vor putea vota în Ucraina continentală, în timp ce refugiaţii din peninsulă şi din regiunea Donbas - în localităţile unde au fost strămutaţi.

Comisia Electorală Centrală a Ucrainei speră că parlamentul în exerciţiu va hotărî cum să voteze alegătorii din zonă operaţiunii antiteroriste, în teritoriile eliberate. Este posibil ca pentru aceasta să fie nevoie de modificarea graniţelor regiunilor Lugansk şi Doneţk, informează Unian.ua.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat la 25 august, într-un mesaj către naţiune, dizolvarea parlamentului şi organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

La 24 august preşedintele Radei Supreme Oleksandr Turcinov, anunţa destrămarea coaliţiei proeuropene, după ce, într-o şedinţă în plen, deputaţi ai fracţiunilor 'Udar' şi 'Svoboda' au anunţat, la rândul lor, că se retrag din coaliţie, pentru a-i oferi preşedintelui ţării posibilitatea de a convoca alegeri anticipate.

Potrivit Constituţiei Ucrainei, dacă în decurs de 30 de zile nu este creată o nouă coaliţie, acest lucru îi oferă preşedintelui ţării dreptul de a dizolva parlamentul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe